Ústavní soud odpoledne dostane návrh na zrušení části amnestie

14.01.2013 11:55

Pod návrh na zrušení části amnestie, kterou počátkem roku vyhlásil prezident Václav Klaus, se nakonec podepsalo 29 členů horní komory. Ústavní soud ho dostane dnes odpoledne, řekla ČTK senátorka a iniciátorka návrhu Alena Dernerová (za Severočechy.cz).

Ústavní soud odpoledne dostane návrh na zrušení části amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Návrh má směřovat jen proti té části amnestie, která zastavila delší než osmiletá trestní stíhání, u nichž hrozí nejvýše desetileté vězení. Je založen na tom, že tato amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.

Senátoři zatím nemají jisté, že se Ústavní soud bude jejich návrhem věcně zabývat. Předseda soudu Pavel Rychetský v neděli uvedl, že soudci budou muset nejprve vyhodnotit, zda amnestii vůbec mohou přezkoumávat. "Tedy jestli je vůbec možné, aby skupina senátorů podala návrh na přezkoumání amnestie prezidenta republiky," uvedl v televizi Prima.

Pochybnosti o tom mají i někteří ústavní právníci. Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) k tomu spolu se senátorkou a bývalou ústavní soudkyní Eliškou Wagnerovou nejprve plánují uspořádat slyšení s experty. Chtějí na něm probrat také chystanou změnu ústavy, která by byla namířena proti prezidentskému právu zastavovat trestní stíhání.

Porušena práva a svobody 150 tisíců lidí

K Dernerové se pod návrh podle jejích slov připojily například obě místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých a Alena Gajdůšková (ČSSD), která k předložení návrhu proti amnestii ohlásila na odpoledne briefing v sídle Ústavního soudu. "Byla porušena základní práva a svobody docela velkého množství lidí. Odhaduje se až 150.000 lidí, u nichž bylo porušeno právo na spravedlivý proces a na ochranu majetku," zdůvodnila podání návrhu dopoledne v České televizi.

Návrh podepsali také exministr vnitra František Bublan (za ČSSD), vyřazený prezidentský kandidát Tomio Okamura, Marta Bayerová (KSČM), zemanovec Vladimír Dryml, protikorupční aktivista Libor Michálek, předseda klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar nebo Jan Horník, který vede klub složený převážně ze senátorů za koaliční hnutí Starostů, vypočítávala Dernerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…