Ústavní soud zpražil vydavatele Hitlerových projevů. Policie mu prý směla obstavit účet

27.12.2013 16:51

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost vydavatelství Guidemedia proti zajištění peněz na firemním účtu. Policie účet obstavila v souvislosti se stíháním za popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy, a to až do sumy 7,9 milionu korun. ÚS stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, zjistila v pátek ČTK ze soudní databáze. Vydavatelství letos publikovalo výbor z projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Ústavní soud zpražil vydavatele Hitlerových projevů. Policie mu prý směla obstavit účet
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Mnichov - Stalinův Telegram prezidentu Benešovi o pomoci Československu v případě napadení Hitlerem.

Podle stížnosti byla zajištěná suma nepřiměřeně vysoká. Policisté vyčíslili celkovou sumu jako součin nominálního nákladu publikace a její prodejní ceny. Náklad činí 10.000 kusů, jedna kniha se prodávala za 790 korun. Podle nakladatelství ale tímto způsobem nelze počítat zisk - metoda nezohledňuje ani počet prodaných kusů, ani vynaložené náklady na redakci, tisk a distribuci knihy.

Opatření v dané fázi trestního řízení bylo v souladu s Ústavou

"Jestliže by orgány činné v trestním řízení postupovaly v souladu se zákonem a chránily práva stěžovatelky, omezily by zajištění na výnos ze skutečně prodaného počtu výtisků a další prodej knihy jí případně zakázaly, anebo by neprodanou část nákladu zajistily," stálo ve stížnosti.

Podle ústavních soudců je však opatření v dané fázi trestního řízení v souladu s Ústavou, což se však může postupem času změnit. "Opatření, které se v prvopočátku jeví jako nezbytné, se naopak může následně ukázat jako nadbytečné či jako nepřiměřené vzhledem k jiným mírnějším prostředkům, kterými lze dosáhnout stejného účelu," stojí v usnesení zpravodajky Ivany Janů.

Nakladatelství prý prodává autentické historické texty jako podklad pro tvorbu názorů

Spolu s nakladatelstvím čelí stíhání také jeho dva šéfové a publicista Lukáš Beer, autor průvodních textů k projevům. Kniha se prodává na internetu. Zástupci nakladatelství tvrdí, že publikace předkládá čtenářům jen autentické historické texty jako podklad pro svobodnou tvorbu názorů. Obvinění z extremismu popírají. Nedávno vydali také program Hitlerovy nacistické strany NSDAP.

ČR už obdobnou kauzu zažila, a to když vydavatel Michal Zítko v roce 2000 publikoval nekomentovaný překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal podmínku za jeho vydání, pak byl ale trestu zproštěn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…