Ústavní stížnost na amnestii má být dokončena ve středu

08.01.2013 15:30

Návrh na zrušení části amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, bude dokončen až ve středu. ČTK to řekla senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz). Původně měli senátoři návrh dostat už dnes, ještě se ale podle Dernerové dopracovává o některé výroky z dřívějších rozhodnutí Ústavního soudu, který by měl návrh dostat do konce tohoto týdne.

Ústavní stížnost na amnestii má být dokončena ve středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

"Jsou tam ještě nějaké zajímavé výroky Ústavního soudu, které se k tomu budou dokládat," uvedla senátorka. Návrh po právní stránce připravují advokáti Hana Marvanová a Milan Hulík. Směřuje proti zastavení trestních stíhání, která trvala déle než osm let a u nichž hrozí nejvýše desetileté vězení. Návrh má být založen na tom, že tato amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků. Poškození a oběti totiž v těchto případech budou po ukončení trestního řízení muset své případné nároky vznášet složitějším způsobem v civilním řízení, kde navíc platí tříletá promlčecí lhůta.

Důsledky amnestie

Ve středu by také mělo být jasné, kolik senátorů pod návrh připojí své podpisy. Už v neděli jich bylo výrazně přes 20, uvedla Dernerová. K návrhu se podle dosavadních informací rozhodli připojit zástupci všech senátorských frakcí vyjma ODS.

Důsledky amnestie, kterou před týdnem vyhlásil na závěr svého novoročního projevu prezident Václav Klaus a která se stala terčem kritiky, se má ve středu zabývat také vláda. Podle vicepremiéra Karla Schwarzenberga (TOP 09) by vláda měla vymyslet, jak kompenzovat poškozené, jimž amnestie omezila jejich práva domoci se spravedlnosti.

Ústavní soud se bude amnestií zabývat také na základě podnětu aktivisty Phillipa Janýra, který požádal o její úplné zrušení. Podle něj je v rozporu se základy demokratického právního státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…