Utajované informace kolem Moravce a okolí v ČT bobtnají. Právník je stále na stopě

08.07.2023 15:58 | Komentář

MONITORING SÍTÍ Právník Zdeněk Koudelka tvrdí, že Česká televize nedodržuje zákon, když odmítá prozradit, kolik peněz vyplácí za pořady Otázky Václava Moravce a Focus Václava Moravce. ČT hospodaří přitom s penězi všech koncesionářů veřejnoprávního vysílání a může ovlivňovat voliče.

Utajované informace kolem Moravce a okolí v ČT bobtnají. Právník je stále na stopě
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

Zdeněk Koudelka, bývalý člen ČSSD, ale také Trikolory, expert na ústavní právo, tvrdí, že ČT nedodržuje zákon. S odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím v komentáři na svém blogu na serveru Aktuálně.cz prozradil, že se už nějaký čas snaží získat informace o tom, kolik se externě vyplácí za pořady Otázky Václava Moravce a Focus Václava Moravce.

„Česká televize pět let informaci tajila, přestože dvakrát prohrála u Městského soudu v Praze a dvakrát u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Teprve v květnu 2023 odpověděla na pět let starý dotaz, že tyto náklady v roce 2017 činily 8,9 milionů korun. Ihned jsem požádal o informaci, kolik činily externí náklady za Moravcovy pořady v roce 2022 a kdo byl příjemcem těchto prostředků. Česká televize sdělila jen celkovou částku externích nákladů – asi 6,6 milionů korun,“ napsal Koudelka.

Dozvěděl se prý také, že Moravec není externím spolupracovníkem ČT, nýbrž klasickým zaměstnancem, takže je sporné, jaké náklady lze brát jako externí a které jako neexterní. ČT podle Koudelky mlží i tam, kde by mlžit neměla, když odmítá uveřejňovat také finanční závazky existující s právnickými osobami.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí
ČT se tady mimo jiné odvolává na ochranu osobních údajů, ale podle Koudelky jde o pochybnou argumentaci.

„Česká televize ignoruje to, že smlouvy s podnikateli, fyzickými i právnickými osobami, s hodnotou nad 50.000 Kč bez DPH musí zveřejňovat v registru smluv dle § 2 odst. 1 písm. l) zákona č. 340/2015 Sb., o registru smluv. Je nesmyslné a nezákonné údaje z povinně zveřejněné smlouvy v režimu zákona o registru smluv utajovat v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím. I kdyby šlo snad uznat ochranu osobních údajů, jak argumentuje ČT, pak jen v rozsahu smluv do 50.000 Kč ročně s jedním subjektem v rámci jednoho roku. Česká televize to však nerozlišila. Je vysoce pravděpodobné, že větší část příjemců externích nákladů na pořady Václava Moravce má smluvní vztah s plněním vyšším než 50.000 Kč ročně. Údaje o nich jsou údaji veřejnými a ČT je nesmí zatajovat v rámci žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím,“ napsal Koudelka.

Právník vyslovil podezření, že ČT ve skutečnosti s některými svými pracovníky udržuje pracovní vztah zastřešený na jejich straně živnostenským listem, takže z Koudelkova pohledu nejde o nic jiného než o švarcsystém.

Moravcovy pořady mohou podle Koudelky ovlivnit politické nálady v zemi, pročež je ještě důležitější bdít nad tím, jak ČT nakládá s finančními prostředky s Moravcovými pořady spojenými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jenom někde slyším Moravec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeep purple , 08.07.2023 17:42:35
a vyhazuji hlavní jistič.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…