Útok na USA! Zajatý novinář vyslal tak zlou výhrůžku, že tomu těžko věřit

26.05.2015 10:42

Britský novinář John Cantlie je již třetím rokem v zajetí bojovníků Islámského státu. Čas od času se objevuje na jejich propagandistických videích, kde kritizuje západní politiky. Naposledy se rozepsal v časopise Dabiq vydávaném ISIS o možném teroristickém útoku na území Spojených států.

Útok na USA! Zajatý novinář vyslal tak zlou výhrůžku, že tomu těžko věřit
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tradiční „zábava“ Islámského státu: Focení a natáčení barbarských vražd

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Cantlie uvádí, že jeho text je pouze spekulativní, ale zároveň upozorňuje, že Islámský stát má dostatek financí, aby si mohl obstarat jaderné zbraně. Podle britského deníku The Telegraph je sice britský novinář pod zjevným tlakem svých věznitelů a nemůže psát svobodně, přesto je prý zřejmé, že Obamova politika vůči Islámskému státu selhala a Spojené státy vystavila značnému bezpečnostnímu riziku. „Dostat se k jaderným zbraním mohou bojovníci ISIS v Pákistánu prostřednictvím prodejců zbraní s vazbami na zkorumpované státní úředníky,“ uvádí Cantlie.

celý text v angličtině najdete ZDE

Po nákupu zbraní je, dle jeho mínění, převezou do Libye a dále na jih do Nigérie. „Z Kolumbie do západní Afriky proudí drogy, stejným způsobem se zase obráceným směrem dostanou zbraně. Dále budou cestovat do Střední Ameriky a Mexika. Odtud se dostávají ilegální přistěhovalci do Spojených států po stovkách. V jednom z jejich automobilů se může pohodlně ukrýt menší jaderné zařízení,“ píše Cantlie a připouští, že tento scénář může být lehce přitažený za vlasy. „V každém případě je to noční můra západních zpravodajských služeb a tato varianta je jistě reálnější než před rokem,“ konstatuje zajatý britský novinář.

„A když už by se nepodařilo tímto způsobem do Spojených států dostat jaderné zařízení, tak proč ne třeba několik tisíc tun trhaviny dusičnanu amonného? Nebylo by to až tak složité. Islámský stát se nijak netají svým úmyslem provádět na americkém území teroristické útoky. Bojovníci ISIS prahnou po tom zorganizovat skutečně rozsáhlou teroristickou akci, po které zůstane obrovský počet mrtvých a všichni si ji budou ještě dlouho pamatovat. Islámský stát dosáhl své současné velikosti za méně než jeden rok. Jaké asi bude mít možnosti za další rok? Pokud Západ zcela selhal ve snaze zabránit vzniku ISIS, jak dokáže zabránit výše zmíněnému teroristickému útoku?“ táže se Cantlie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…