Už měli papíry z Německa! Výbuch kolem Ukrajinců. Odpálil předák ODS

02.06.2022 8:04 | Ze sítí

Velký ohlas měl včerejší tweet jihočeského hejtmana a předsedy jihočeské ODS Martina Kuby (ODS), který přiznal, že si k nám z Německa přes pražské Hlavní nádraží přijela skupina uprchlíků evidentně pouze pro dávky. Zároveň s tím požádal o racionální debatu na téma uprchlické krize. Někteří diskutující ani nemohli uvěřit, že takto mluví politik ODS a hejtmana varovali před reakcí vládních špiček.

Už měli papíry z Německa! Výbuch kolem Ukrajinců. Odpálil předák ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

„Vím, že to někteří nechtějí slyšet, ale po tom, co k nám včera dorazila skupina uprchlíků z pražského nádraží, se po důkladné lustraci prokázalo, že už mají požádáno o dočasnou ochranu v Německu a přijeli odtud. Veďme tu debatu racionálně a ne jen na emocích. Je to fakt složitější,“ napsal Kuba doslova a spustil tím lavinu reakcí.

„Jasně že je ve skutečnosti všechno úplně jinak, než se prezentuje v médiích, ale jak? Novináři jsou jako plášť ve větru a každým dnem mění své předchozí vyjádření, politici díky své korektnosti nedokážou říct na tvrdo, že cigány nikde nikdo nechce, a proto je k nám někdo cpe,“ kritizoval jak politiky, tak novináře jeden z uživatelů pod tweetem jihočeského hejtmana.

 

„Přijeli z DE do Prahy a pak zase odjedou?“ Nevěřil sdělení další uživatel a pokračoval: „To je poprvé, kdy zprávě od Vás nerozumím.“

„Zjevně ano, když měli papíry z Německa,“ trval ale na svém Kuba, přesvědčen o tom, co napsal úvodem.

Další sledující evidentně s trochou nadsázky poukázal na aktivity Apoleny Rychlíkové, když napsal: „Paní Rychlíková se tam na nádraží s jedním chlapcem vyfotila. Takže je to zachráněné.“

Možná narážel na její vyjádření na facebooku, kde se Rychlíková snažila poděkovat neziskovým organizacím, starajícím se o uprchlíky právě na pražském „hlaváku“ a napsala: „Děkuji jim za to, že se odmítli podřídit diktátu rasismu a tvrdošíjně dál pomáhali i těm, na které se všichni ostatní tak nějak vykašlali. Ano, mluvím o Romech. Přála bych si žít ve světě, který právě tento typ jednání umí ocenit ze všeho nejvíce, bohužel v něm nežiji.“

Diskuse pod příspěvkem měla ale i jedno společné téma, které se Kubovým kolegům líbit nebude, a to je současné vystupování špiček ODS a vládní koalice vůbec na téma uprchlíci, jejich registrace, přehled o nich či dávková turistika.

„Zkuste to. Ale vaše vrchnost nedbá,“ nabádá třeba Kubu jedna z diskutujících s odkazem právě na chování vládních činitelů za ODS.

„To se nebojíte, že Vás za tuhle pravdu čeká nějakej postih? ,Předsudečná nenávist‘, nebo něco tak? ...že to nešlo zjistit PŘED tím..., z těch SAMEJCH zdrojů, z kterých jste to zjistil Vy?“ Nechápal třeba jeden z uživatelů.

A bylo hůř. Kritika diskutujících se točila i okolo osoby ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), kterého mnozí viní za to, že ČR nemá přehled o pobytu Ukrajinců na svém území a uprchlickou krizi nezvládá.

„Jen se nestyďte říct to jméno. Ano, tohle je důsledek neschopnosti současné vlády a jmenovitě Víta Rakušana, který jede kampaň (hnojomety),“ nabádal Kubu jeden ze sledujících.

„No řekla bych spíš Zdeněk Hřib,“ nesouhlasila další diskutující a zmínila svůj tip na zodpovědnou osobu, a to pražského primátora za Piráty.

Objevila se ale i kritika nekoordinovaného pobytu a pohybu uprchlíků v rámci EU: „Správně, vlastně jeli jen na turistický výlet a lidé si mysleli kdoví co, přece mají volný pohyb v rámci Schengenu.“

Uzavřít téma můžeme třeba pochvalou hejtmana Kuby, která se pod jeho tweetem objevila, ze které by ale vedení této strany pravděpodobně radost nemělo: „Vypadá to, že v ODS nejsou úplně všichni pitomci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…