Už vám to skončilo. Ano, je to pro vás těžké, udeřil Jaroslav Plesl na pražskou kavárnu

22.11.2016 8:02

Nad tím, že letošní rok je pro městské liberály „moc špatný“, se v dnešní Mladé frontě Dnes zamýšlí její šéfredaktor Jaroslav Plesl.

Už vám to skončilo. Ano, je to pro vás těžké, udeřil Jaroslav Plesl na pražskou kavárnu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jaroslav Plesl

Vyhráli zastánci brexitu, Trump porazil Clintonovou a Sobotkova hvězda dohasíná. Je to konec světa? Ne, to je fungující demokracie, píše Plesl.

A připomněl, že bezprostředně po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách napsal Michael Žantovský pět slov, která přesně popisují současné pocity nejen jeho vlastní, ale i pocity jeho přátel a politických souputníků: „Svět, jak ho známe, skončil.“

Americká politika bude trochu jiná, ale to je běžná věc

Poukazuje na to, že americká politika bude trochu jiná, než by byla za Clintonové, ale to je běžná věc, o níž ve svobodných volbách rozhodli voliči. Nikde není psáno, že za čtyři roky nevynesou do prezidentského úřadu demokratického kandidáta nebo kandidátku a naopak skončí svět, jak ho vidí Donald Trump.

Ale není to jen Trumpovo vítězství, z nějž někdejšího mluvčího Václava Havla a jeho ideové spojence bolí hlava, píše dále Plesl. O pár měsíců dříve to byl v referendu schválený brexit, v Česku pak volby do krajských zastupitelstev. Z toho všeho musí být pražský intelektuál značně rozladěn, i když to zrovna není bývalý český velvyslanec v USA. A tak sepisuje petice, varuje před plíživým oklešťováním demokracie a demonstruje. Nebo si aspoň stěžuje, podotýká šéfredaktor MF Dnes.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Pehe nazval Trumpa Frankesteinem republikánů

Další bývalý spolupracovník Václava Havla, kterému se nedávno rozpadl svět, je pedagog a publicista Jiří Pehe. Tak dlouho byl přesvědčený o tom, že v amerických volbách zvítězí paní Clintonová, že o Trumpovi mluvil jako o „demagogovi“, kterého zplodily „fašizující tendence“ v části Republikánské strany. Trumpa dokonce nazval „Frankensteinem republikánů“, připomíná Plesl.

Teď se bude muset vyrovnat s tím, že Amerika, jíž jako naším klíčovým spojencem tak rád šermoval směrem k českým politikům, bude příštích pár let konat trochu jinak než v předchozích pětadvaceti letech. Teď bude mít pan Pehe to moralizování trochu složitější, když bude americkým prezidentem Frankenstein. A z toho se máme v Česku zhroutit všichni? ptá se Plesl.

Pehemu se hroutí i pan Sobotka

Poukazuje na to, že Pehe dlouhodobě podporuje premiéra Bohuslava Sobotku.

Teď se však panu Pehemu hroutí i pan Sobotka, který po prohraných krajských volbách nejprve oznámil, že bude ještě více cílit na liberální voliče, ale teď celou akci odpískal s tím, že takových voličů je málo. A odvolal Jiřího Dienstbiera, který se ve vládě vyznačoval nejvyšší mírou odporu vůči prezidentu Zemanovi.

Podle Plesla je docela fascinující, že ani pětadvacet let po pádu socialismu přední zástupci intelektuální elity nechápou, jak funguje demokracie. Když nevyhrává ten náš, není tu svoboda, voliči jsou hloupí, zmanipulovali to Rusové, apod.

Budou-li ve svých úvahách pokračovat tímto směrem, pak se nemohou divit, že jejich společenský vliv klesá. A nemohou se divit ani tomu, že svět, jak ho znali a milovali, teď načas skončil, píše Plesl a dodává: „Někoho to může děsit, ale proto máme v této zemi institut svobodných a demokratických voleb.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…