Uzavřít Prahu? „To si neumím představit,“ děsí nápad Jurečku

27.09.2020 15:11

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se v Pressklubu Frekvence 1 vyjádřil k tomu, co nyní hýbe světem – k pandemii koronaviru. „Čína by měla vyšetřit, jak pandemie začala. Je potřeba zajistit, aby se to neopakovalo,“ poznamenal.

Uzavřít Prahu? „To si neumím představit,“ děsí nápad Jurečku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Česko čekají v koronavirové epidemii další opatření. Přibývá mrtvých, hospitalizovaných i nemocných. Jurečkovi některá opatření však nedávají smysl. „Myslím, že za ten poslední půlrok bych tu epidemii rozdělil do dvou částí. Ta první část byla ta první vlna, kdy si myslím, že velmi dobře zareagovali především lidé. Byla tady velká ohleduplnost, velké nasazení, myslím si, že velmi dobře to zvládli také zdravotníci a integrovaný záchranný systém. Vláda potom těmi opatřeními tomu pomohla tak, že jsme z první vlny vyšli velmi dobře,“ poznamenal úvodem Jurečka.

„Ta druhá část je ta situace teď. Já říkám, že to je druhá vlna, pro mě osobně. Myslím si, že klíčový, nešťastný zlom nastal na vládě 21. srpna, když tehdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přinesl sérii opatření, která měla platit od 1. září. Kdyby do toho tenkrát nešťastně nevstoupil Andrej Babiš, tak si myslím, že jsme dneska vůbec nemuseli řešit rekordní nárůsty, to, že jsme dnes třetí stát v Evropě s nejvyššími počty nakažených, s takovým počtem úmrtí v posledních dnech, a byli bychom asi úplně jinde,“ míní Jurečka.

„Takže si myslím, že tady opravdu nešťastně pan premiér a vlastně ta vláda, že se mu nevzepřela a neřekla, že to chce jinak, aby to šlo tou cestou návrhu ministerstva zdravotnictví, tak tady bych řekl, že tady byl první fatální zlom, že se ta situace nedaří dobře řešit,“ dodal Jurečka.

Nyní doufá, že ministr zdravotnictví Roman Prymula, který vystřídal Adama Vojtěcha, je schopen se poučit z některých klíčových momentů z těch posledních týdnů a měsíců. „I on odcházel z toho týmu, který připravoval opatření, pak odešel docent Maďar. Tak já doufám, že i pan premiér se poučí a prostě jsou momenty, kdy ten politik má třeba poslední slovo, rozhoduje, ale musí velmi vážně brát to, co připraví odborníci,“ zmínil Jurečka, podle kterého tehdy do balíku opatření vstoupila rovina PR.

A je reálné, aby se nyní na čas zapomnělo na politické půtky? "Já mohu říci za nás, za KDU-ČSL, že jsme od začátku připraveni spolupracovat. U té první vlny jsem komunikoval s mnoha členy vlády. Jsem na to připraven opět a znovu, protože si myslím, že když jsou situace, kdy jde o bezpečnost, tak se má zapomenout na rozdělení koalice a opozice a máme řešit nejzásadnější problémy. Ale velmi bych ocenil, aby to platilo i z jejich strany, když nás k tomu pan ministr Prymula vyzývá,“ podotkl Jurečka, který lituje, že dosud nedošlo ke společnému setkání všech zástupců politických stran, o které žádal premiéra Babiše (ANO) již dne 8. září. Jurečka pak také zdůraznil, že z jeho úst nikdy nezaznělo, že se mají odložit roušky.

Své pak Jurečka řekl i k Číně. „Je potřeba, aby se jasně poukázalo na to, odkud ten virus vzešel, aby se hledal ten původce, aby se zjistila ta příčina, nemyslím si, že lze tu Čínu vyloženě odsoudit nebo potrestat, ale myslím si, že toto, aby Světová zdravotnická organizace a aby to prošetřila a řekla, jak se to stalo, je velmi důležité. Mě mrzí, že když jsem toto jako KDU-ČSL ve Sněmovně navrhovali někdy na konci dubna, aby takovéto usnesení bylo přijato, aby vláda na té mezinárodní úrovni - a my jsme členy mezinárodní zdravotnické organizace, aby toto požadovala, tak bohužel koaliční poslanci za ANO, ČSSD se zdrželi toho hlasování. Prostě nechtěli to, je evidentní, že asi ani pan prezident to nechce, ale já si myslím, že není důležité, jestli je pro mě v tenhle okamžik Čína stát, vůči kterému mám kritické výhrady. Já bych se choval stejně, i kdyby to byly třeba Spojené státy americké, nebo kdyby to byl jiný stát. Je důležité i pro budoucnost, vyšetřit, jak se to stalo, proč se to stalo. Byl to úmysl, nebyl to úmysl?“ uvedl, že je zejména důležité, aby byla udělána taková opatření, aby se to v případě jiné choroby nemohlo opakovat. 

Co se týče současné situace v Česku, nechce Jurečka podle svých slov malovat čerta na zeď, ale vnímá eskalaci problému do velmi vážných čísel a dopadů. Neví, zda je možné Prahu uzavřít tak, jako se uzavřely při první vlně vesnice na Olomoucku. „Z hlediska toho, jaké důležité služby na tom území města jsou poskytovány, z hlediska logistiky, zásobování atd. Ale ta situace je velmi vážná, protože se plní velmi rychle kapacity nemocnic, začínají narůstat i ty vážné stavy těch pacientů. Takže budu umět pochopit to, když v nějaký moment prostě bude nutné udělat ještě nějaká významnější opatření, ale popravdě nevím, jakým způsobem by se dalo říct, že by se Praha uzavřela. To si neumím představit,“ dodal.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…