V Anglii postřelili poslankyni, bojující proti vystoupení z EU. „Británie především“, měl křičet útočník

16.06.2016 17:28

Britská politička Jo Coxová je v kritickém stavu v nemocnici poté, co utrpěla střelné a bodné zranění. Jak k tomu přesně došlo, není známo, jelikož výpovědi svědků se liší, policie však nedaleko místa činu zatkla dvaapadesátiletého muže. Informuje The Guardian.

V Anglii postřelili poslankyni, bojující proti vystoupení z EU. „Británie především“, měl křičet útočník
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Labouristka Jo Coxová se dnes stala obětí násilného útoku před knihovnou v britské obci Birstall. Utrpěla střelná a bodná zranění a musela být helikoptérou převezena do nemocnice v Leeds.

Policie následně zatkla dvaapadesátiletého muže a potvrdila, že byl na místě přítomen raněný muž ve věku mezi 40 až 50 lety.

Jeden svědek tvrdí, že si útočník na poslankyni počkal před knihovnou. „Byl jsem v obchodě a jen jsem slyšel výkřik a výstřel,“ řekl svědek. „Vyšel jsem ven a všichni se zrovna rozprchli, neviděl jsem, co se stalo, jelikož k tomu došlo za autem.“

Podle jiného svědka, Hithema Bena Abdallaha, který byl v kavárně o vchod dál, se však poslankyně připletla do hádky dvou mužů, z nichž jeden vytáhl pistoli. „Hádali se a prali se a pak najednou zbraň dvakrát vystřelila a ona spadla mezi dvě auta, tak jsem k ní přišel a viděl, jak krvácí,“ dodal.

Celý text zde.

Podle dalšího svědka, Clarka Rothwella, však šlo přímo o konflikt mezi mužem se zbraní a poslankyní. Muž si Coxovou údajně vybral za svůj cíl úmyslně. „Střelil tu paní a pak ji střelil znovu,“ řekl. „Pak udeřil. Někdo se s ním pral a on měl nůž a vrhnul se na ní. Třikrát ji střelil. Lidé se jí snažili pomoct.“

Server Daily Mail uvedl, že útočník na Coxovou křičel „Británie především“ a dokonce do ní kopal, zatímco ležela krvácející na zemi.

Coxová je jednou z hlavních tváří kampaně pro setrvání Británie v EU a tato nešťastná událost zasáhla nejednoho britského politika.

Premiér David Cameron vyjádřil obavy nad jejím zdravotním stavem, stejně jako to udělal jeho opoziční protějšek Jeremy Corbyn. Oba na sociálních sítích uvedli, že jsou „v myšlenkách a modlitbách s Jo a celou její rodinou“.

Šok vyjádřil i jeden z největších zastánců Brexitu, bývalý starosta Londýna Boris Johnson, který dokonce dočasně pozastavil svou kampaň.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…