V Brdech se dnes koná 29. ročník Dne pozemního vojska Bahna

23.06.2018 6:48

Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se dnes koná tradiční Den pozemního vojska Bahna. Nabídne ukázky bojů československých legionářů za první světové války v Itálii na Piavě, z mobilizace z roku 1938, z okupace Československa ze srpna 1968 i ukázky techniky a výcviku současné české armády. Akce, na kterou i při nepřízni počasí míří desetitisíce lidí, se letos koná po devětadvacáté.

V Brdech se dnes koná 29. ročník Dne pozemního vojska Bahna
Foto: brdy.info
Popisek: Chráněná krajinná oblast Brdy

Do jedné z největších prezentací armády pro veřejnost v Česku se zapojí kolem tisícovky profesionálních vojáků s 350 kusy techniky. Kromě armády se v programu představí také hasiči, policie, vězeňská služba či Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Muzeum provozuje Nadace pozemního vojska, která je spolu s armádou pořadatelem akce. Do zhruba sedmihodinového programu se statickými i dynamickými ukázkami se tak celkem zapojí kolem 1300 aktérů a téměř 500 kusů techniky.

Kromě ukázek historických bitev patří k nejatraktivnějším částem programu akční ukázka zásahové jednotky policie, prezentace dělostřelectva a také hodinová hlavní bojová akce. Armáda nachystala ukázku takzvané operace na vynucení míru. Vojáci předvedou zajištění objektu s otravnými látkami, který by mohly zneužít bojující jednotky. Součástí akce je výsadek, přepad objektu i nasazení letecké podpory. Do ukázky se zapojí asi stovka vojenských profesionálů.

Pro návštěvníky budou opět v obcích Dobřív a Strašice zřízena záchytná parkoviště, odkud je na místo konání převezou autobusy.

 

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…