V Británii píší o transatlantické dohodě TTIP: 6 důvodů, proč by vás měla děsit

22.05.2016 9:00

Server britského deníku The Independent informuje o transatlantické dohodě o uvolnění pravidel obchodování mezi EU a USA. Ti, kteří o této dohodě zatím neslyšeli, mají prý hned 6 důvodů k tomu, aby se vyděsili. Píše to v komentáři Lee Williams.

V Británii píší o transatlantické dohodě TTIP: 6 důvodů, proč by vás měla děsit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Autor má za to, že dohoda TTIP je vyjednávána v tichosti a tajnůstkářsky. Ti, kteří o dohodě takto vyjednávají, podle Williamse vědí, proč tak činí. Evropanům by ser totiž nemuselo líbit, co se chystá.   

První problém se prý týká britského zdravotnictví. Jedním z hlavních cílů smlouvy je – evropské veřejné služby financované z daní zpřístupnit Američanům. To by mohlo vést k faktické privatizaci zdravotnictví.

Druhý problém, který by mohl lidi vyděsit, se týká životního prostředí a kvality potravin. Dohoda předpokládá, že se sblíží standardy EU a USA týkající se kvality potravin. „Ale americké předpisy nejsou zdaleka tak přísné. Sedmdesát procent všech zpracovaných potravin prodávaných v amerických supermarketech teď obsahuje geneticky modifikované suroviny," varuje Williams. Evropské předpisy geneticky modifikované potraviny téměř nedovolují.

TTIP prý může tvrdě zasáhnout i srdce britských bank. I tady se mají sbližovat regulatorní pravidla a na rozdíl od geneticky modifikovaných potravin jsou americké bankovní předpisy podstatně přísnější – v důsledku bankovní krize, která před několika lety vypukla právě v USA.

Celý text najdete zde

Transatlantická dohoda o volném obchodu by mohla vést i k omezení svobody internetu. Nelze vyloučit, že uživatelé budou po podepsání dohody podrobeni mnohem většímu dohledu na síti. Pokud si pamatujete dohodu ACTA, proti které se zvedla vlna protestů, vězte, že se může tato již jednou odmítnutá dohoda projevit právě v TTIP, alespoň podle autora.

Dohoda však představuje ohrožení pro zaměstnanost v EU, znovu kvůli sbližování práv zaměstnanců, která jsou za velkou louží podstatně slabší než v Evropě.

K dovršení všeho zlého pak prý přijetí dohody povede i k omezení demokratických práv Evropanů. Jedním z hlavních cílů TTIP je totiž nastavení takového prostředí, v němž by firmy mohly žalovat vlády, pokud rozhodnutí kabinetů povedou k finančním ztrátám v podnicích. Ve skutečnosti to znamená, že nikým nevolené nadnárodní korporace mohou diktovat politiku demokraticky zvoleným vládám,“ píše Williams.

S ohledem na výše řešené prý musí EU dohodu TTIP odmítnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…