V Británii zavraždili poslankyni. Bojovala proti vystoupení z EU

16.06.2016 18:31

V severoanglickém městě Birstall postřelil a pobodal neznámý muž britskou labouristickou poslankyni – odpůrkyni odchodu Velké Británie z EU. Žena v nemocnici svým zraněním podlehla. Soustrast rodině vyjádřili jak britský konzervativní premiér David Cameron, tak předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn, ten Jo Coxovou označil za milovanou kolegyni.

V Británii zavraždili poslankyni. Bojovala proti vystoupení z EU
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Britská labouristická poslankyně Jo Coxová podlehla svým zranění. Z pozice příznivkyně setrvání Velké Británie v EU se chystala na setkání s voliči, když na ni zaútočil neznámý muž a pobodal ji. A postřelil.

„Jo Coxová byla přivolanými záchranáři na místě prohlášena za mrtvou,“ uvedla policejní komisařka.

Motiv činu je zatím nejasný, podle jednoho ze svědků však zadržený muž vykřikoval před napadením i při zatýkání „Britain First“, což je slogan bojovníků proti imigraci a islámu. Coxová, která byla poslankyní od loňských voleb, podporovala pomoc uprchlíkům ze Sýrie a vystupovala proti vystoupení EU. Její manžel byl poradcem někdejšího levicového premiéra Gordona Browna.

Jo Coxová byla do britského parlamentu zvolena v roce 2015 a v pozici labouristické poslankyně se stavěla proti odchodu Velké Británie z EU. Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn vyjádřil soustrast rodině a ocenil, že dáma zemřela při plnění svých povinností, k nimž byla zavázána jako demokraticky zvolená politička. Zemřela mezi svými voliči.

„Země je v hrůzném šoku z této vraždy... V nejbližších dnech se vynoří otázky, jak a proč, na což bude třeba odpovědět... Ale teď jsou všechny naše myšlenky s manželem Jo Brendanem a jejími dvěma malými dětmi, které budou vyrůstat bez maminky. Ale mohou být hrdé na to, co jejich maminka dělala a za čím si stála,“ prohlásil Corbyn.

Soustrast rodině vyjádřil i premiér David Cameron, který kvůli hrůznému útoku zrušil plánovanou cestu na Gibraltar. „Mé myšlenky jsou s manželem Brendanem a jejími dvěma malými dětmi,“ vyjádřil se na sociální síti Twitter.

Labouristická poslankyně byla podle očitého svědka dvakrát postřelena, upadla na zem a krvácela. Útočník do političky ležící na zemi kopal. Snažil se ho zastavit jeden z občanů, ale agresor na něj vytáhl nůž a snažil se utéct.

Jak příznivci, tak odpůrci odchodu Velké Británie z Evropské unie všechny akce odložili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…