V ČR opět platí nouzový stav a několik nových opatření

05.10.2020 6:30

V České republice od dnešní půlnoci opět platí kvůli vývoji koronavirové epidemie nouzový stav. Doprovází ho opatření s platností na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech nebo zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

V ČR opět platí nouzový stav a několik nových opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Nouzový stav v Česku platil 66 dní na jaře, nyní byl vyhlášen na 30 dní, tedy do začátku listopadu. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je za jeho vyhlášením snaha zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Resort jej podle Prymuly potřebuje mimo jiné proto, aby mohl zapojit do práce spojené s covidem-19 studenty medicíny. Mnoho zdravotníků je v karanténě.

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se dnes na dva týdny uzavřou střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat. O opatřeních rozhodnou hygienici v jednotlivých krajích.

Červenou barvu mají na semaforu hlavní město Praha, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů (55) je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Dalších 18 okresů je zelených v prvním stupni rizika.

Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku. Bez zpěvu bude hudební výchova také na středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené. V červených a oranžových okresech přejdou na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké a vyšší odborné školy.

Zakázány jsou nově hromadné akce s účastí nad deset osob uvnitř a 20 lidí venku. Výjimku mají členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů. Omezení se nevztahuje také na posilovny či aquaparky. Divadla a kina mohou dál hrát až pro 500 lidí, jsou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se týká představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. Sportovní utkání se mohou konat, ale bez diváků.

V restauracích může být u jednoho stolu maximálně šest lidí. Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezila maximálně na 100 s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy - jejich omezení jde podle Prymuly napříč obory. Zpěv je v souvislosti se šířením koronaviru velmi rizikovou oblastí, což dokazují i v Česku případy onemocnění ve sborech, uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…