V ČT bylo živo kvůli rozpočtu: Řešila se Babišova zvláštní politika i škrty ve zdravotnictví

27.07.2015 22:38

Předseda ČMKOS Josef Středula, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a ekonomický expert ODS Jan Skopeček v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali o podobě státního rozpočtu na příští rok. V některých bodech se proti sobě hosté ostře vymezili, jindy došlo na souznění, a to především mezi představitelem odborů a lídrem zaměstnanců. V závěru došlo ke tvrdému útoku na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

V ČT bylo živo kvůli rozpočtu: Řešila se Babišova zvláštní politika i škrty ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hned v úvodu Radek Špicar upozornil, že by stát mohl šetřit na právních službách, marketingových službách a tak podobně. Nejen na tyto věci totiž stát vydává nemalé peníze. „Jde až o 30 miliard,“ upozornil Špicar. A Skopeček mu dal jasně za pravdu. Dnes ministr financí Andrej Babiš hovoří o schodku 70 miliard, ale podle experta ODS bychom se mohli pohybovat na úrovni schodku 40 až 50 miliard.

Středula v této věci vládu hájil. Podle jeho názoru si stát s vlastními silami mnohdy nevystačí a musí hledat pomoc jinde. Podle Středuly jde zkrátka o rozhodnutí ministra, ve své funkci je proto, aby rozhodoval. A Špicar se v jistou chvíli přiklonil na jeho stranu. Stát podle jeho názoru nemůže šetřit moc, aby ekonomiku příliš neutlumil. To by mohly způsobit škrty v řádech desítek miliard. Podobně by růst mohly brzdit i legislativní mezery, například v oblasti stavebnictví. Tyto mezery by měli zalepit právě zákonodárci.

Následně došlo na tvrdý spor mezi Skopečkem a Středulou. Druhý jmenovaný prohlašoval, že současná vláda musí napravovat škrty pravicových vlád, a Skopeček ihned přešel do protiútoku. Kdyby někdejší ministr financí a současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) extrémně nezvyšoval zadlužení Česka v době rekordního růstu, nemusely by podle Skopečka pravicové vlády šlapat na brzdu.

„Zvláštní politika“ Andreje Babiše

Skopeček také řekl své k výběru daní. „Může za to i ne právě šťastná personální politika ministra financí Andreje Babiše. Říká se leccos o tom, že se lidé pod ministrem Babišem musejí točit na více židlích,“ poznamenal Skopeček s tím, že jeden člověk musí vykonávat více práce než dříve. „Personální politika Andreje Babiše v rámci celého ministerstva je prazvláštní,“ uzavřel Skopeček.

Podle Špicara by se v Česku neměly zvyšovat daně, snad to prý Babiš uhájí. A kdyby se to přece jen nedařilo, dalo by se podle hosta škrtat třeba ve zdravotnictví, kde zaměstnavatelé vidí rezervy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…