V ČT si vzali do prádla Le Penovou. Takhle to dopadlo

21.03.2017 22:30

Ve Francii se mílovými kroky blíží první kolo prezidentských voleb. Největší šanci na postup do druhého kola mají kandidát levého středu Emmanuel Macron a šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Co by případné vítězství Le Penové znamenalo pro Česko? V úterních Událostech, komentářích o tom diskutovali poslanec Václav Zemek (ČSSD) a europoslanec Petr Mach (Svobodní).

V ČT si vzali do prádla Le Penovou. Takhle to dopadlo
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

„Marine Le Penová je bezesporu silná kandidátka, je určitě etablovaná a na rozdíl od svého otce se nesnaží destruovat zavedený francouzský politický systém, nicméně se ve voličích snaží budit negativní emoce,“ posteskl si Zemek. Z tohoto pohledu je Le Penová pro sociálního demokrata nepřijatelná.

Mach doplnil, že má sice z EU některé body programu společné. „Ale pokud jde o to, co s našimi zeměmi dál, tak ona je spíš jako socialista. Jí třeba nevadí přerozdělování dotací. Ale já bych nesváděl popularitu Le Penové na probouzení nějakých negativních nálad. Když se podíváme, co se ve Francii děje, a Le Penová je skoro jediná, která na to upozorňuje, tak se nelze divit její popularitě. Kdybych já byl Francouz, tak bych ji asi volil kvůli zájmu o vystoupení z EU,“ konstatoval Mach.

„Celou Evropu prochází vlna rebelie vůči té strnulosti. Nedávno v Británii zvítězili zastánci Brexitu a v nizozemských volbách získali euroskeptici Geerta Wilderse 13 procent hlasů,“ připomněl Mach. Z tohoto pohledu doufá, že se podobného úspěchu dočká i Le Penová. Europoslanec je rád, že se v EU trochu otřásají zavedené politické strany a i ony jsou nuceny EU nějak měnit, což Mach nadšeně vítá.

„V tomto se s panem Machem shodnu,“ uznal Zemek. „Mně také vadí třeba ta nová směrnice o zbraních,“ přiznal člen ČSSD. Hosté se shodli také na tom, že chtějí zachovat volný obchod v rámci EU, který oba považují za důležitý. 

„Kdyby se Evropská unie nějak rozpadla a z celého toho projektu se zachoval jen Evropský hospodářský prostor, tak by to bylo jen dobře,“ přisadil si Mach. Byl by rád, kdyby se Česko zachovalo stejně jako Velká Británie a rozvíjela volný obchod mimo EU.

Dokud země drží při sobě, tak jsou silné, pokud by každá země stála sama o sobě, mohla by být i zlikvidována, nabídl opačný pohled Zemek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…