V Čeljabinsku bude odhalen pomník čs. legionářům

20.10.2011 7:12

Českoslovenští legionáři, kteří v roce 1918 padli v boji s bolševiky v Čeljabinsku na východním Uralu, se ve čtvrtek dočkají pomníku, a to i přesto, že v minulých dnech tento záměr vyvolal bouři rozporuplných ohlasů na ruském internetu a v médiích.

V Čeljabinsku bude odhalen pomník čs. legionářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Pomník má podobu pamětní desky coby symbolické "lokomotivy" a připojených "vagonů" se jmény 126 padlých. Právě na místním nádraží se v květnu 1918 odehrál "čeljabinský incident" stojící na počátku legionářské anabáze, při které nakonec několik desítek tisíc Čechoslováků ovládalo v bolševickém Rusku obrovské území podél Transsibiřské magistrály od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk.

Incident, kdy legionáři usmrtili údajně maďarského zajatce, který z projíždějícího vlaku těžce zranil jednoho z jejich kolegů, přerostl v rozsáhlý konflikt. Kritici tvrdí, že legionáři, kteří bojovali po boku ruských nepřátel bolševiků, prý hlavně vraždili a loupili, odborníci naopak argumentují, že obyvatelé Čeljabinska přijali Čechoslováky jako osvoboditele od bolševiků. Dnešní kritika je prý i dozvukem sovětské propagandy, která připisovala "cizákům" vinu za rozpoutání občanské války, ačkoli ta začala už bolševickou revolucí v říjnu 1917.

Obsazení Transsibiřské magistrály posílilo prestiž československých politiků v čele s Tomášem Garriguem Masarykem při vyjednávání o uznání samostatného Československa. Legie si nakonec dohodou o příměří vymohly volný průjezd do Vladivostoku, odkud se vrátily do vlasti.

Anabázi československých legií připomíná v Rusku zatím jen několik památníků, například v Jekatěrinburgu či v Nižním Tagilu na Urale a ve Vladivostoku. Obnovovány jsou na základě česko-ruské dohody o oboustranné péči o válečné hroby. Slavnostního odhalení v Čeljabinsku se zúčastní česká, slovenská a ruská oficiální delegace.

Čtěte:

Vrazi a kati, to prý byli naši legionáři. Rusové proti pomníku

Na pražské Kampě odhalili pomník památce newyorských hasičů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…