V Česku došel lék na rakovinu tlustého střeva. Pacienti musí počkat

06.11.2011 11:18

Pacient se léčí s rakovinou tlustého střeva. Lék, který užívá, ale v nemocnicích došel. V lékárně zase dostal poslední balení tabletek, které ho mohou nahradit. Prášky má ještě na týden. Jak ovšem sežene další, to netuší. Příběh přináší server iDnes.cz.

V Česku došel lék na rakovinu tlustého střeva. Pacienti musí počkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna, ilustrační foto

Pan Miroslav v náchodské nemocnici dostával speciální infuzi pomocí kapaček. Před týdnem mu ale lékaři sdělili, že lék došel a že se má zastavit druhý den. Léky ovšem nebyly k dostání a chybí v celé České republice.

Došel primární lék v nemocnicích i náhradní tablety v lékárnách

Jako náhradu dostal recept na dvě balení podobného léku. V lékárně ale dostal jenom jedno. „Řekli mi, že dostanu jen jedno, poslední balení, protože ani tento lék, Xeloda 500, po celé republice není. Nahradili mi tedy jeden lék druhým, ale ani jeden se ke mně nedostane," vadí panu Miroslavovi.

Obvolal i další lékárny, ale i zde dostal stejnou odpověď - lék není k dispozici a neví se, kdy bude znovu dostupný. Přitom pacientů jako pan Miroslav může být několik a mohou být třeba už dávno bez léku.

Náchodská nemocnice přiznává nedostatek léčivé látky na výrobu infuze, hájí se ale, že problém je v celém Česku. „Všechny nemocnice proto nasadily náhradní léčbu formou tablet, která nyní logicky došla. Na optimální léčbu to bohužel vliv má, ujišťujeme ale, že žádné fatální následky u pacientů nenastanou," vysvětlil serveru iDnes.cz mluvčí nemocnice Lukáš Holub.

Nedostatek léku způsobila cenová soutěž. Snížila počet dodavatelů na náš trh

Aleš Krebs z České lékařské komory si myslí, že za nedostatkem léku stojí cenová soutěž. „Ta na jedné straně sice výrazně snížila cenu léku, na té druhé však současně snížila reálný počet dodavatelů přípravku na náš trh. V okamžiku, kdy není vítěz soutěže z nějakého důvodu schopen dodat lék na trh, nastává výpadek v dodávkách. Náhradního přípravku ve formě tablet je běžně na našem trhu pouze omezené množství, nemůže tak vzniklý výpadek pokrýt," vysvětluje Krebs.

Podobné situace prý občas nastávají i u léků na jiná onemocnění. „Na tomto nešťastném příkladu je jasně vidět, že vychvalované cenové soutěže sice mohou výrazně snížit cenu léčiv, na druhou stranu nemusí vždy zajistit potřebné léky v dostatečném množství pro všechny pacienty," řekl Krebs serveru iDnes.cz.

Úřady o výpadku nevěděly

Lékárníci prý nemohou ovlivnit, zda bude lék k dispozici. Informace znají především výrobci a dodavatelé a lékárníkům je sdělovat nemusí.

Výpadky se musí hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. V případě pana Miroslava ale nic nahlášeno nebylo. „Podle pravidelného měsíčního hlášení distributorů se dodávky tohoto léčivého přípravku pohybují ve stále stejném objemu," tvrdí mluvčí ústavu Lucie Šustková. Prý by se mohlo jednat o dočasnou nedostupnost.

„Ústav pak u výpadků léků kontroluje možnost náhrady. Pokud není v Česku adekvátní náhrada dostupná, zjišťujeme spolu s ministerstvem zdravotnictví možnost dovozu léku ze zahraničí," dodala Šustková.

Pacienti se mohou údajně obracet i na Ústav pro kontrolu léčiv. Server iDnes.cz ale poukazuje na to, že ani ústav ani ministerstvo zdravotnictví o výpadku netušily.

Náchodská nemocnice zatím vyjednává s dodavateli i lékárníky. Lék už je nejspíš v České republice, ale jeho distribuci brzdí administrativa.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…