V Česku mají dneska volby. V Anglii si všimli, ve Francii také. Kopli do Babiše i do Zemana

13.01.2023 11:48

Server britského listu The Guardian vyložil čtenářům nejen v ostrovním království politickou situaci v Česku. Prezidentské volby, které odstartují v pátek ve 14 hodin. Střet o post hlavy státu popsal ostrovní list jako střet Babišova populismu, jenž by navazoval na prezidenta Miloše Zemana, s potenciálním prezidentem či prezidentkou sjednotitelem, který se pokusí zacelit díry ve společnosti vytvořené Zemanem.

V Česku mají dneska volby. V Anglii si všimli, ve Francii také. Kopli do Babiše i do Zemana
Foto: Hana Brožková
Popisek: Nasvícení Pražského hradu v českých národních barvách

Britský list upozorňuje, že úřad prezidenta se v České republice těší velké vážnosti. Ale odcházející prezident Miloš Zeman podle The Guardian oslabil např. tím, že během svých deseti let v úřadě opakovaně hlasitě podporoval ruského prezident Vladimira Putina, strůjce dnešní ruské agrese na Ukrajině. List však také čtenářům sdělil, že 24. února, v den začátku ruské agrese, Zeman zcela otočil a Vladimira Putina odsoudil.

The Guardian také připomněl, že Zeman zesměšňoval práci českých zpravodajských služeb. A usiloval o užší vztahy Česka a Číny.

„Volby zastínilo dlouhodobé soudní stání Andreje Babiše. Miliardářský magnát získal tento týden možnou volební vzpruhu, když ho pražský soud zprostil obvinění z podvodu, které vzniklo na základě obvinění, že neoprávněně získal prostředky EU pro malé podniky na hotel a farmu, jež byly součástí jeho podnikatelského impéria,“ pokračoval v popisu situace britský list.

The Guardian též britským čtenářům sdělil, že Babiš má velkou šanci postoupit do druhého kola prezidentské volby, ale tam podle dosavadních odhadů prohraje. Ať už s ekonomkou Danuší Nerudovou, nebo s generálem Petrem Pavlem.

„Osmašedesátiletý Babiš ohlásil svou kandidaturu až koncem října po měsících cestování po zemi v obytném voze v rámci neoficiální kampaně, během níž se opovržlivě vyjadřoval o přibližně 400 000 ukrajinských uprchlících v České republice a skepticky se vyjadřoval k západní vojenské pomoci Ukrajině,“ vyložil Babišovy postoje list Britům.

Pro The Guardian se k českým prezidentským volbám vyjádřil také český politický aktivista Bohumil Kartous. Pronesl pár slov na konto generála Petra Pavla, jenž byl stejně jako Babiš před sametovou revolucí členem komunistické strany.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
„Jeho dřívější členství v komunistické straně oslovuje starší lidi, protože by si řekli, všichni jsme měli těžký život a potkalo nás to společně, a proto toho ví víc než Danuše Nerudová,“ řekl Kartous. „Starší voliči budou pro konečný výsledek rozhodující,“ dodal.

Českým prezidentským volbám věnují pozornost také na druhé straně britského kanálu, či chcete-li Lamanšského průlivu. Ve Francii. Server televize France24.com napsal o nadcházejícím klání o Hrad.

„Na rozdíl od svých soupeřů se Babiš rozhodl omezit svou kampaň na setkání s občany a pečlivě se vyhýbal předvolebním debatám,“ napsal server.

Pár slov napsal také o Miloši Zemanovi.         

„Zeman neskrývá, že pije alkohol. Jednou se přiznal, že denně vypije šest skleniček vína a tři panáky lihovin. Jako hlava státu má Zeman větší vliv, než je u prezidenta obvyklé,“ sdělila francouzská televize divákům s tím, že na Zemanovo místo s velkou mírou pravděpodobnosti nastoupí buď Pavel, nebo Nerudová, nebo Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…