V Česku vznikne satelitní centrum pro armádní rozvědku a NATO

20.02.2018 15:12

V Česku vznikne satelitní centrum pro tuzemskou armádní rozvědku a Severoatlantickou alianci (NATO). Středisko může zpracováním snímků z družic pomoci i záchranářům při sledování živelných pohrom, napsala ČTK.

V Česku vznikne satelitní centrum pro armádní rozvědku a NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí Vojenského zpravodajství Alžběta Riethofová. Centrum bude vytvořeno letos k 1. červenci. Náklady na vytvoření centra pokryjí peníze z rozpočtu Ministerstva obrany. Podle deníku Právo bude stát stovky milionů korun.

Centrum bude získávat a zpracovávat fotografie i radarové snímky z družic pro vojenské síly Aliance a České republiky, například vojáky na zahraničních misích. Také může podle Riethofové v řádu desítek minut poskytnout snímky složkám integrovaného záchranného systému pro zjištění rozsahu povodní nebo požárů. Případně mohou družice pomoci státu při hlídání pohybů půdy u dopravních staveb.

„Vytvořením národního satelitního centra SATCEN ČR reálně plníme jeden z našich závazků vůči NATO,“ uvedl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Úkoly v rámci NATO musí centrum podle požadavků Aliance začít plnit nejpozději do konce roku 2019. Do té doby bude středisko nabírat specialisty a provádět testovací provoz jednotlivých pracovišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…