V Chemnitz probíhaly „hony na cizince“? Saský premiér řekl jasné ne

07.09.2018 8:23

V Chemnitzu (Saské Kamenici) se hony na migranty, o nichž referovala média a někteří tamní politici, vůbec nestaly, prohlásil saský premiér Michael Kretschmer v zemském parlamentu, kde přednesl vládní prohlášení o dění v Chemnitzu. Snažil se tak konečně udělat jasno v nekončících debatách a spekulacích, kde se podle jeho slov mnoho věcí zbytečně zveličovalo, píše Mladá fronta Dnes.

V Chemnitz probíhaly „hony na cizince“? Saský premiér řekl jasné ne
Foto: Vít Hassan
Popisek: Je nás víc- koncert v Chemnitz proti rasismu

„V tom městě nebyl žádný útočný dav, nebyly tam nenávistné hony a nebyly tam žádné pogromy,“ uvedl saský premiér před poslanci s tím, že mnoho zpráv z Chemnitzu bylo zveličeno, obzvláště ty o demonstrantech pronásledujících lidi, kteří vypadali jako cizinci.

Těmtito slovy tak Kretschmer jako člen CDU zároveň vyvracel slova své stranické šéfky Angely Merkelové, která na „hon na cizince“ přitom poukazovala. Německá spolková vláda ty „hony“ – které však podle saské vládní zprávy vůbec nebyly – v neděli „co nejsilněji“ odsoudila. „Takové srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi nebo pokusy šířit nenávist nemají v ulicích našich měst místo,“ uvedl mluvčí spolkové vlády Sieber.

Anketa

Sympatizujete s demonstranty, kteří v německé Chemnitz protestovali proti migraci?

98%
2%
hlasovalo: 21155 lidí
Pro připomentí, média informovala především o tom, že v Chemnitzu prý probíhá řada skupinových útoků krajní pravice na migranty. Organizace, které se o ně starají, je veřejně varovaly, aby do centra nechodili s tím, že „hrozí další útoky rasistů a neonacistů“. Zpravodajství vyvolávalo dojem, jako by se demonstrací proti ubodání pětatřicetiletého Davida Hilliga zúčastnili jen přívrženci krajní pravice, neonacisté a xenofobové, píše dnešní tisk.

Saský premiér Kretschmer byl kritizován SPD za to, že podle ní nahrává krajní pravici. Kretschmer však uvedl, že reaguje na to, jaký obraz byl o Chemnitzu a jeho obyvatelích zčásti vykreslen. Varoval také před paušální démonizací všech, kdo se protestů zúčastnili. „Nedovolím, aby se z pravicového extremismu podezřívalo celé město nebo celá země,“ uzavřel. Němci se nyní zmítajií v silných obavách z událostí vyvolaných migrací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…