V Divadle Polárka vyhrál sehranou přímou prezidentskou volbu Masaryk

10.02.2018 22:50

Přímou volbu prezidenta republiky vyhrál po drsné televizní debatě Tomáš Garrigue Masaryk. Alespoň tedy v brněnském Divadle Polárka, které dnes poprvé uvedlo inscenaci Prezidenti. Možnost volby mezi historickými postavami dostali diváci o přestávce. Za Masarykem skončili Edvard Beneš, Gustáv Husák a Klement Gottwald. Volební účast byla vysoká, svůj hlas odevzdalo 94 procent lidí v hledišti.

V Divadle Polárka vyhrál sehranou přímou prezidentskou volbu Masaryk
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Představení se volně inspiruje v právě skončené skutečné prezidentské volbě. První část inscenace tvoří klání čtyř kandidátů v televizním studiu. Dotazy jim mohou prostřednictvím facebooku klást i lidé v sále.

Po pauze inscenace mění formu a provádí diváky osudovými okamžiky českých dějin, v nichž historičtí prezidenti museli přijímat těžká rozhodnutí. Inscenace tak sleduje Masaryka při zrodu Československé republiky a Beneše v době Mnichova i druhé světové války. Masaryka hraje Miroslav Sýkora, Beneše Vít Piskala.

Scénář popisuje také roli Gottwalda v únoru 1948 a v prvních letech totality. Prvního komunistického prezidenta hraje Václav Dvořák. Husák v podání Lubomíra Stárka v představení vystupuje jako odbojář, politický vězeň i normalizátor po roce 1968.

„Chceme divákům prostřednictvím skutečných historických postav ukázat, jak skutečně svobodně a zodpovědně zvolit, nechat je pocítit, že každá volba má své reálné důsledky. Ukázat, jak odhalit manipulátora, vážit a ověřovat informace a zodpovědně se rozhodovat,“ uvedla spoluautorka scénáře Tereza Lexová.

Představení režírované Vítězslavem Větrovcem je určené pro diváky od 11 let. Trvá asi 2,5 hodiny včetně pauzy. Reprízy jsou na programu 12. února a 25. února.

Polárka je profesionální brněnské divadlo pro děti a mládež. V aktuální sezoně se zaměřuje na téma autorit. Kompletní program zájemci najdou na webu www.divadlopolarka.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…