V EU jsme předposlední v čerpání eurodotací, uvedla Evropská komise. Ministryně Dostálová to vidí jinak

12.08.2019 17:47

Český premiér Andrej Babiš nejen o nedělích ve svých textech sděluje národu, jak maká a s kým vším se sešel, co vyjednal a co má před sebou. Jenže na druhé misce vah jsou data, která naznačují, že Česká republika nedokáže čerpat evropské dotace. Jejich získávání je druhé nejhorší. Ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Klára Dostálová nominovaná hnutím ANO, to však tak černě nevidí.

V EU jsme předposlední v čerpání eurodotací, uvedla Evropská komise. Ministryně Dostálová to vidí jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Zatímco Evropská komise tvrdí, že Česko je v čerpání dotací druhé nejhorší ze všech 28 členských států EU, za námi už je jen Španělsko, resort Kláry Dostálové podle serveru Echo24.cz oponuje, že je Česko 22. v pořadí. Nejvyšší kontrolní úřad dovysvětlil, proč se data liší.

„Zatímco Evropská komise hodnoty vztahuje k tzv. celkové alokaci, a to včetně národního spolufinancování, data MMR se vztahují k tzv. hlavní alokaci (tj. celkové alokaci bez výkonností rezervy) a navíc pouze k podílu financování z rozpočtu EU,“ uvedla za kontrolní úřad Jana Gabrielová.

„ČR má v čerpání rezervy, především na systémové úrovni, a je jich celá řada. Svou roli hrají mj. dlouhé lhůty při schvalování projektů. Například u kontroly jsme zjistili, že průměrná délka hodnocení a schvalování projektů je více než jeden rok, konkrétně 404 dnů. Problémem jsou často také administrativní náročnost, nereálné cíle, které si ČR stanovuje v jednotlivých oblastech, nebo naopak příliš obecné cíle,“ vysvětluje Gabrielová špatné výsledky.

Klára Dostálová navíc přislíbila, že udělá vše, co bude možné, pro zlepšení situace. Zrychlené čerpání evropských peněz podle ní probíhá již nyní. Ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček ale tvrdí, že vláda bude dohánět čerpání peněz na poslední chvíli, což české ekonomice neprospěje.

Není bez zajímavosti, že nejlepší v čerpání evropských peněz je podle dat Evropské komise maďarský premiér Viktor Orbán a jeho vláda, i když Orbán jinak EU často ostře kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…