V Hluboké nad Vltavou se lidé loučí s vojákem padlým v Afghánistánu

16.08.2018 12:32

Přeletem letadel a zádušní mší začalo v Hluboké nad Vltavou poslední rozloučení s vojákem Kamilem Benešem, který zahynul v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Osmadvacetiletý Beneš byl jedním ze tří českých vojáků, kteří 5. srpna v Afghánistánu při teroristickém útoku zemřeli. Pohřbu se mimo jiné účastní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata, píše ČTK.

V Hluboké nad Vltavou se lidé loučí s vojákem padlým v Afghánistánu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Po zádušní mši, kterou odsloužil světící biskup českobudějovický Pavel Posád, byla rakev v průvodu nesena na místní hřbitov, kde bude uložena do rodinného hrobu. V průvodu šly stovky lidí včetně mnoha vojáků v uniformách.

„Každé loučení s milovaným člověk je vždy těžké a bolestné. O to bolestnější je loučení v okamžiku smrti. Ježíš Kristus říká v evangeliu, že nikdo nemá větší lásku, než ten, kdo položí svůj život za druhé. A láska je silnější než smrt. Láska přemáhá smrt,“ uvedl Posád.

Před kostelem v Hluboké nad Vltavou, odkud Beneš pocházel, se od rána shromažďovali lidé. Do kostela dorazil také starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS). V 10:00 se na Benešovu počest na pět minut rozezněly i čtyři zvony z českobudějovické Černé věže.

Kromě Beneše v Afghánistánu zahynuli Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Marcinův pohřeb se uskutečnil v úterý v Chomutově, Štěpánek bude pohřben v pátek v Plzni. Prezident Miloš Zeman všechny tři vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …