V Kongresovém centru začalo fungovat centrum pro uprchlíky, zájem je velký

05.03.2022 6:30

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo v pátek ráno fungovat asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky.

V Kongresovém centru začalo fungovat centrum pro uprchlíky, zájem je velký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

Přesunulo se tam z centrální budovy Městské knihovny, hasiči jej stěhovali přes noc. Už před otevřením dorazily k centru stovky lidí. K páteční 18:00 centrum odbavilo 1500 osob a 200 z nich zajistilo i ubytování. Dalších 500 lidí na vyřízení po 21:30 čekalo. Centrum je otevřené nonstop.

Pracovníci v centru Ukrajincům na 70 přepážkách pomáhají s vyřízením dokumentů a poskytují základní pomoc. Nově se v Kongresovém centru mohou i nechat naočkovat proti covidu-19. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj, v Městské knihovně ho město otevřelo v úterý a ve středu večer rozhodl krizový štáb o jeho přesunu.

„Včera (ve čtvrtek) jsme ukončili činnost v Městské knihovně o 21:30, přípravné práce zde běžely celý den a my jsme pak ty ostatní technologie a činnosti stěhovali v noci,“ řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Dodal, že rychlý přesun provázely v pátek dopoledne komplikace, které mohly proces zdržet, ale centrum je koncipováno na kapacitu 2000 lidí denně. Až 500 osob denně se může nechat naočkovat.

Centrum už v pátek podle všeho naplní zmíněnou kapacitu, od 8:00 do 18:00 odbavilo 1500 lidí. „Aktuálně čeká na vyřízení potřebných záležitostí zhruba dalších 500 osob. Na noční směnu nyní dorazili další dobrovolníci, zaslouží si poděkování. Pravděpodobně už za první den provozu dosáhneme odbavení slibovaných 2000 osob denně,“ uvedl po 21:30 primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V budově vzniklo zázemí s odpočinkovou zónou, aby lidé často unavení po dlouhé cestě měli možnost si odpočinout. Pro přicházející rodiny jsou k dispozici tři dětské koutky. Jídlem centrum zásobuje Potravinová banka a primární materiální pomoc zajišťuje nezisková organizace Člověk v tísni. Na místě jsou kromě úředníků ministerstva vnitra a policistů také pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Českého červeného kříže, stejně jako tlumočníci a psychologové.

Primátor dodal, že po vyhlášení nouzového stavu se proces zrychlil, protože činnosti doteď závislé na úřednících azylového odboru ministerstva vnitra přešly na policii, která je na tom personálně lépe. V centru uprchlíkům pomáhají také pracovníci úřadu práce, kteří jim mohou pomoci s hledáním zaměstnání nebo se žádostmi o sociální dávky.

Radní Středočeského kraje Milan Vácha (STAN) uvedl, že Středočeský kraj už otevřel další centra v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. „Jsme připraveni případně otevřít další centra,“ dodal.

Uprchlíci mohou využívat veřejnou dopravu zdarma v Praze i Středočeském kraji. Do pomoci město zapojilo také domy dětí a mládeže a školy. Budou se starat nejen o vzdělávání, ale i o mimoškolní aktivity ukrajinských dětí. Město a kraj tím chtějí odlehčit rodičům při zařizování důležitých věcí souvisejících s příchodem do jiné země. Samosprávy také pro uprchlíky vyhradily ubytovací kapacity a pořádají materiální i finanční sbírky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…