V Kyjevě má dnes začít povolební vyjednávání, zřejmě vznikne proevropská koalice

27.10.2014 6:42

Detailní informaci o úředních výsledcích nedělních parlamentních voleb má během dnešního dne ohlásit ukrajinská ústřední volební komise. Předpokládaní vítězové ale považují výsledky hlasování za natolik zřejmé, že už dnes chtějí zahájit jednání o příští koaliční vládě. Její osou bude vítězný Blok Petra Porošenka, který získal necelou čtvrtinu hlasů.

V Kyjevě má dnes začít povolební vyjednávání, zřejmě vznikne proevropská koalice
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Prezident Porošenko nejspíš k jednání o koalici vyzve Lidovou frontu, proevropskou politickou formaci, která ve volbách podle odhadů skončila druhá a je považována za Porošenkova spojence. Její vedení už předem dalo vědět, že na postu premiéra by chtělo vidět dosavadního předsedu ukrajinské vlády a vůdce Lidové fronty Arsenije Jaceňuka.

Která další strana se do jednání o koalici zapojí, není jasné. Spekuluje se o třetím hnutí Svépomoc, v jehož čele stojí lvovský starosta Andrij Sadovyj. Porošenko oznámil, že v koalici „může být místo pro každého" vyjma poslanců Opozičního bloku. Proruská strana dědiců bývalé vládní Strany regionů zaznamenala překvapivě vysoké volební zisky zejména na východě země.

Během dne mají své dobrozdání o průběhu ukrajinských voleb ohlásit týmy pozorovatelů, jichž na Ukrajinu dorazilo kolem dvou tisíc. Očekávají se četné zahraniční ohlasy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…