V Lánech se neřešilo, kdo koho zařízne. Chovanec prozradil detaily

30.10.2013 20:13

Hejtman Milan Chovanec v rozhovoru pro Českou pozici prozradil detaily ze sobotní schůzky pěti sociálních demokratů u prezidenta Zemana. Jeho odpovědi naznačují, že ze strany Chovance mohlo jít o plán, jak vyvolat ve straně katarzi, která by vedla k urovnání vzájemných sporů.

V Lánech se neřešilo, kdo koho zařízne. Chovanec prozradil detaily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Bylo mi řečeno, že jde o přátelské pozvání prezidenta Miloše Zemana, a to se neodmítá,“ začal o tajné schůzce, již jako první z účastníků přiznal. „Ta schůzka nebyla uspořádaná narychlo v den voleb, ale tři dny před jejich koncem. Marně jsem doufal, že do Lán pojedeme se ziskem kolem 30 procent a budeme moci sestavit většinovou vládu s KSČM. To se ale nenaplnilo,“ posteskl si.

A odmítl, že by jim Zeman vnucoval nějaký plán. „Nezaznamenal jsem, že by Miloš Zeman vnucoval sociální demokracii nějaké řešení nebo že by on připravoval puč. Samozřejmě jsme probírali různé scénáře různých koalic, což je ale u politiků očekávatelné. Prezident vždy říkal, že se bude bavit s tím, koho mu doporučí orgány sociální demokracie. To je tak všechno, co k tomu mohu říct,“ uvedl.

Neřešilo se, kdo koho zařízne

„Schůzka měla za úkol stmelit některé členy ČSSD kolem Michala Haška tím, že nám pan Hašek umožní strávit večer u pana prezidenta. Bylo to zbytečné jednání, které mělo vést k ujištění vztahů mezi Michalem Haškem a panem prezidentem. Ani bych nedával Lány do souvislosti s jednáním předsednictva následující den, v Lánech jsme žádné scénáře, kdo koho zařízne, neprobírali,“ prozradil Chovanec.

ČSSD nebyla v posledních měsících schopna překlenout rozpory mezi „haškovci“ a „sobotkovci“, což straně velmi škodilo. Proto bylo podle Chovancových slov zapotřebí katarze. „Byl jsem plný frustrace a nevěděl, kudy kam. Na předsednictvu jsme se čtyři hodiny zabývali jen svými problémy, žádná diskuse o vyjednávání s potenciálními koaličními partnery. Nejsem za hlasování na předsednictvu hrdý, ta strana ale potřebovala změnu, katarzi a potřebuje se někam posunout,“ prohlásil hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…