V Lánech začala schůzka nejvyšších ústavních činitelů. Za dveřmi zůstal Vystrčil

29.09.2020 16:44

V lánském zámku dnes odpoledne začala schůzka nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Jednat budou mimo jiné o postoji k Rusku a k Číně, o brexitu nebo o vývoji na Blízkém východě. Na rozdíl od předchozích setkání chybí na dnešní schůzce předseda Senátu. Zeman Miloše Vystrčila (ODS) nepozval, zdůvodnil to tím, že Vystrčil navštívil Tchaj-wan, přestože mu to ostatní vysocí ústavní činitelé nedoporučili.

V Lánech začala schůzka nejvyšších ústavních činitelů. Za dveřmi zůstal Vystrčil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána zámku v Lánech

Schůzky nejvyšších ústavních činitelů se v minulosti konaly zhruba ve čtvrtletních intervalech. Pořádá je Zeman, dosud na ně vždy zval předsedu vlády, šéfy obou komor Parlamentu a ministry zahraničí, vnitra a obrany. Zatím poslední schůzka se uskutečnila letos v březnu.

Není vyloučeno to, že kromě zahraničněpolitických otázek se budou dnes nejvyšší ústavní činitelé zabývat také výměnou předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) už Zemanovi navrhli Rafajovo odvolání, rozhodnutí je na prezidentovi. Podle dnešních Lidových novin by Rafaje mohl nahradit náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…