V Letech u Písku si lidé připomenou oběti romského tábora

14.05.2023 7:16

V místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku se dnes v poledne uskuteční tradiční pietní shromáždění k uctění památky romských obětí nacismu. Mezi účastníky budou i nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Petrem Pavlem. Akci každoročně pořádá Muzeum romské kultury a Výbor pro odškodnění romského holokaustu v ČR.

V Letech u Písku si lidé připomenou oběti romského tábora
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Po shromáždění poblíž nouzového pohřebiště obětí tábora v Letech mohou lidé navštívit farní hřbitov v Mirovicích, kde jsou pohřbené především dětské oběti letského tábora.

V místě fungoval protektorátní tzv. cikánský tábor. V 70. letech minulého století tam vyrostl velkokapacitní vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam chovala na 13.000 prasat. Bourání vepřína skončilo na konci minulého roku. Místo něj tam vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, které chce Muzeum romské kultury otevřít v první polovině příštího roku.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo přes 1300 Romů – mužů, žen i dětí. Kvůli otřesným hygienickým podmínkám, nemocem i špatnému zacházení 327 z nich zemřelo, přes pět set skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo méně než 600 romských vězňů.

Archeologové před několika lety zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech byla v areálu bývalého vepřína.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Komunisti nebyli takoví zločinci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 14.05.2023 8:21:08
aby postavili na místě koncentračního tábora vepřín .A historická mapa to dokládá že jen malý kousek bývalé zelené plochy koncentráku bylo zabráno na stavbu vepřína. Ten tábor v Letech nebyl za Masaryka původně stavěn jako likvidační ale převýchovný pro toulavé občany bez trvalého bydliště se špatnými hygienickými návyky a pobyt tam trval jen tři měsíce. To že tam vypukla úplavice je příčinou úmrtí nikdo nebyl v tomto táboře popraven ani umučen. A tábor nebyl čistě zaměřen jen na cikány ale na všechny nepřízpůsobivé občany. Velitel tábora chodil s cikánskou přítelkyni do kina čili rasismus nebyl důvodem pobytu v tomto táboře .Zabezpečení areálu dřevěným plotem bez ostnatého drátu čili nebyl to klasický likvidační tábor jaké stavěli Němci. To vše popisuje kolektiv historiků ve své knize Fakta a mýty kolem Letů .To že si pak z Letů udělali fašisti sběrný tábor z něhož putovali zadržení do likvidačních táborů je jeho další smutná kapitola. Místo zbouraného vysokokapacitního vepřína nebyla vybudovaná náhrada a to bylo ekonomicky velmi špatné rozhodnutí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…