V Moldavsku před volbami zakázali kandidovat straně. Jako důvod hybridní válka

04.11.2023 21:34 | Monitoring

V Moldavsku byla zakázána kandidatura v místních víkendových volbách straně Šance. Ta byla založena letos v létě v reakci na zákaz fungování ze strany Ústavního soudu proruské strany Šor. Moskva moldavské úřady obvinila z „likvidace projevů nesouhlasů“ a zavádění „represí proti politickým oponentům“.

V Moldavsku před volbami zakázali kandidovat straně. Jako důvod hybridní válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Moldavské úřady 3. listopadu zakázaly proruské straně účast v místních volbách, a to z důvodu ohrožení národní bezpečnosti. Premiér Dorin Recean uvedl, že zákaz kandidatury se týká kandidátů strany Šance, která byla založena s cílem obejít rozhodnutí Ústavního soudu z léta tohoto roku, které zrušilo stranu ruského podnikatele Ilana Šora.

Jeho strana Šor, jež byla označována za proruskou, byla zakázána moldavským ústavním soudem v červnu. V roce 2022 byl podnikatel Šor odsouzen v nepřítomnosti k 15 letům vězení za podíl na krádeži 1 miliardy amerických dolarů z moldavského bankovního systému, informovala agentura TAZ. Peníze měly být převedeny k zinscenování protivládních protestů během války na Ukrajině a na „nákup“ voličů v nedělních volbách.

Recean na tiskové konferenci prohlásil, že moldavská komise pro mimořádné situace zakázala stranu Šance „z důvodu bezpečnosti státu“ kvůli „hybridní válce“ vedené proti Moldavsku Ruskem. To podle usnesení moldavské vlády podnikatele Šora financuje. „Rusko nemůže do Moldavska vtrhnout s tanky jako na Ukrajině, místo toho tam vtrhne s pomocí zločineckých skupin,“ řekl premiér.

Předseda strany Šance Alexei Lungu pouze instruoval své voliče, aby podpořili jiné alternativní nezávislé kandidáty. Zákaz se má týkat téměř 600 kandidátů v nedělních volbách. Moldavští voliči budou zítra volit 12 tisíc úředníků včetně starosty hlavního města.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ruskou válku na Ukrajině odsoudila. Obvinila Moskvu, že si v místních volbách „kupuje voliče“ a již dříve tvrdila, že Moskva se snaží destabilizovat Moldavu a svrhnout její vládu.

Ruské ministerstvo zahraničí na její prohlášení reagovalo tím, že prezidentku označilo za „ostudu“. „Maia Sanduová je ostudou země a hlavní hrozbou pro moldavský lid,“ řekla novinářům mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová a dodala, že Moskva předvolební situaci v Moldavsku monitoruje. Následně obvinila moldavskou vládu v čele se Sanduovou, že se snaží z Ruska dělat větší hrozbu, než ve skutečnosti je, aby odvrátila pozornost od svých vlastních selhání. „Moldavské úřady pokračují v likvidaci projevů nesouhlasu a provádějí represe proti politickým oponentům,“ prohlásila Zacharová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…