V Norsku se střílelo v gay baru. Podezření na islamistický terorismus

25.06.2022 21:05

Policie v Norsku vyšetřuje noční střelbu u gay baru v Oslu jako extrémní islamistický terorismus. Podezřelého ze střelby policie zadržela nedaleko místa činu a obvinila ho z vraždy. Odpoledne Norsko zvýšilo stupeň ohrožení terorismem ze třetího na nejvyšší pátý stupeň, informují Novinky.

V Norsku se střílelo v gay baru. Podezření na islamistický terorismus
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Střelba se odehrála v sobotních brzkých ranních hodinách. Útočníkem je 42letý Zaniar Matapour, který má norské občanství a pochází z Íránu, jednal pravděpodobně bez kompliců. V minulosti se dopouštěl násilí a výhrůžek a norská tajná služba PST ho měla v hledáčku od roku 2015 v souvislosti s obavami z jeho radikalizace a členstvím v islamistické extremistické síti.

Útok nepřežili dva lidé, dalších deset bylo vážně zraněno. V sobotu odpoledne norská policie uvedla, že čin nyní vyšetřuje jako extrémní islamistický terorismus.

  • Původní zdroj ZDE

Šéf PST Roger Berg na sobotní tiskové konferenci zmínil, že zadržený Matapour měl také psychické problémy. Nyní ho policie obvinila z vraždy, z pokusu o vraždu a z teroristických činů, řekl na tiskové konferenci prokurátor Christian Hatl. Jednou z hypotéz, proč se Matapour k činu odhodlal, je podle Hatla zločin z nenávisti. K útoku došlo jen pár hodin před plánovaným průvodem za práva komunity LGBT.

Noční střelbu v relativně bezpečném Norsku komentovali šokovaní norští politici na sociálních sítích. Za „krutý a hluboce šokující útok na nevinné lidi” jej na facebooku označil norský premiér Jonas Gahr Störe. „Brutální a hrozné,“ napsal na twitteru předseda norského parlamentu Masud Gharahkhani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…