V Plzni uvažují o založení nadace, kam by přispívaly firmy na cizince

10.01.2019 21:55

V Plzni se uvažuje o založení nadačního solidárního fondu, do něhož by přispívaly firmy a agentury zaměstnávající ve městě cizince. Peníze z fondu by sloužily k řešení sociálních problémů i bezpečnosti související s množstvím zahraničních pracovníků ve městě. Novinářům to řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD), který se dnes s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) problematice cizinců ve městě věnoval.

V Plzni uvažují o založení nadace, kam by přispívaly firmy na cizince
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Ve stosedmdesátitisícové Plzni je podle Zrzaveckého legálně 17 000 cizinců, v celém kraji je jich kolem 45 000 a další se tu pohybují nelegálně. Díky rostoucí ekonomice je sem přivážejí agentury za prací do průmyslových zón. Tito lidé sice využívají městské služby a zázemí, ale nemají v Plzni trvalé bydliště. Město tak na ně nedostává žádné příspěvky z rozpočtového určení daní. Ročně tak Plzeň přijde podle Zrzaveckého na daních až o 420 000 milionů korun. Když se k tomu přičtou náklady, které město musí uhradit za likvidaci černých skládek u popelnic nebo náklady na MHD, kterou agenturní pracovníci často neplatí, ročně přijde Plzeň pobyt cizinců zhruba na půl miliardy korun, uvedl radní.

Některé firmy podle něj předběžně slíbily, že by se v projektu sociálně odpovědné společnosti do fondu zapojily. Podobně by to zřejmě učinily i některé agentury, které jsou členy asociace agentur a dodržují etický kodex. „Jsou to většinou české agentury. Pak jsou bohužel další agentury, které se pohybují v šedém až černém trhu, a s těmi se nedá jednat, to jsou lumpové,“ řekl Zrzavecký.

Hamáček by uvítal, kdyby se problém s cizinci podařilo řešit spíše na dobrovolné bázi spoluprací měst, firem a agentur. Ve druhém čtení ve Sněmovně je teď návrh novely zákona o pobytu cizinců. „Věřím, že pokud projde Poslaneckou sněmovnou, bude to velmi důležitý krok dopředu,“ řekl ministr. Kdyby nebylo možné řešit problematiku zaměstnaných cizinců na dobrovolné bázi, bude nutné se věnovat i změně legislativy ve vztahu k pracovním agenturám. „Aby, když to zjednoduším, nesly vyšší odpovědnost za to, jak jejich pracovníci se tady chovají,“ řekl ministr.

Vznik nadačního fondu považuje za dobré řešení. „Jde o to, aby byly shromážděny prostředky, které se dají použít na různé náklady související s vyšší zátěží ze strany zahraničních dělníků nebo v případě krize na zvýšené náklady, třeba na repatriaci těchto lidí domů,“ uvedl. Pokud se ke spolupráci nechtějí některé agentury přihlásit, je podle něj třeba působit i na firmy, které tyto agentury využívají. „Je ideální na ně apelovat, aby využívaly pouze služeb agentury, které jsou ochotné také respektovat sociální odpovědnost,“ dodal Hamáček. Příští týden má v kraji další návštěvu s podobnou tematikou, a to ve Stříbře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…