V Rathově kauze padnou první rozsudky. Exministr si ale ještě počká

06.04.2015 16:32

První část rozsudku ve tři roky trvající kauze exposlance ČSSD a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce při veřejných zakázkách, vynese Středočeský krajský soud v úterý. Státní zástupce navrhuje dvouleté až devítileté vězení a dva podmíněné tresty. Nejpřísnější tresty podle něj mají dostat manželé Kateřina a Petr Kottovi, kteří údajně korupci s Rathovým vědomím organizovali. Informoval o tom server Deník.cz.

V Rathově kauze padnou první rozsudky. Exministr si ale ještě počká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Podle něj se rozsudky týkají devíti obviněných. Případ Ratha a Lucie Novanské, která pořádala údajně podezřelé tendry, soud vyčlenil zvlášť a pokračuje od konce dubna do května.

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský má začít číst rozhodnutí ve 12:30. Na místě pravděpodobně nebudou všichni obžalovaní, někteří požádali o vyhlášení verdiktu v jejich nepřítomnosti.

Exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a také bývalý poslanec ODS a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott podle obžaloby řídili manipulaci s veřejnými zakázkami. Týkaly se prý tendrů na opravu staveb a modernizaci několika nemocnic. Na úplatcích měli získat několik desítek milionů korun. Žalobce proto pro ně navrhuje nejvyšší tresty ze všech – osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Policie jim zabavila zhruba 30 milionů korun.

Rath coby hejtman a dlouhodobý známý Pancové prý o všem věděl a dělil se o úplatky. Podle něj byly zakázky pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivnit. Hlavní líčení označuje jako politický proces, nicméně mu hrozí až 12 let vězení.

Jednání týkající se jeho a Novanské bude pokračovat v dubnu a květnu.

Celý text je ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…