V Senátu jde prý o „koryta“. Prezident Zeman prozradil, koho volil a proč

17.10.2014 21:45

Prezident Miloš Zeman ve druhém kole senátních voleb volil Václava Lásku proti Pavlu Žáčkovi. Prozradil to krátce poté, co opustil volební místnost. Jeho vyjádření přinesl server iDnes.cz. Právník Václav Láska se profiluje jako bojovník proti korupci a Pavel Žáček je znám jako zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů. O senátorských postech hovořil také jako o korytech.

V Senátu jde prý o „koryta“. Prezident Zeman prozradil, koho volil a proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odevzdává ve volbách svůj hlas

„Jsem pro bojovníky proti současným zlům a nikoli pro bojovníky proti minulým zlům, takže se přiznávám, že jsem volil bojovníka proti korupci, protože korupce je současné zlo,“ řekl Zeman. Tím dal jasně najevo, že hlasoval pro bývalého policejního vyšetřovatele a spolupracovníka Transparency International Václava Lásku, který pracoval ale také pro detektivní agenturu známou jako ABL. Volba Václava Lásky se může jevit jako překvapivá, protože kandiduje do horní komory s podporou Strany zelených a Zeman není právě nejhorlivějším příznivcem této strany.

Zeman navíc již po několikáté zopakoval, že by byl pro zavedení povinné volební účasti v Česku. Volby jsou povinné například v Belgii. Zavedením této povinnosti by prezident čelil nevalné volební účasti, která se projevila již v komunálních volbách před týdnem a předpokládá se, že ve druhém kole senátních voleb bude ještě nižší.

Senátní volby podle Zemana celostátní politiku příliš neovlivní, protože Sobotkova vláda dokáže jakékoli veto Senátu přehlasovat svou pohodlnou většinou 111 hlasů. V těchto volbách tak jde především o pozice, které prezident napřed nazval koryty, ale pak se omluvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…