V USA je bída. 40 milionů lidí žije v chudobě. Chudoba mladých, dětská úmrtnost, nerovnost, zjistila OSN

26.06.2018 10:24

Extrémní chudoba v USA, to je spojení slov, které se objevovalo spíše v komunistické propagandě. Nyní se ale Spojené státy ohradily proti zprávě, která zkoumá dlouhodobou chudobu v USA. Se zprávou přišel Washington Post

V USA je bída. 40 milionů lidí žije v chudobě. Chudoba mladých, dětská úmrtnost, nerovnost, zjistila OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americká vlajka, ilustrační foto

Zástupkyně USA v OSN, Nikki Haleyová se ostře ohradila proti zprávě, kterou si OSN nechala zpracovat o chudobě obyvatel ve Spojených státech amerických a na kterou upozornil neúspěšný kandidát na prezidenta Bernie Sanders. „Je absolutně nehorázné, aby OSN zkoumala chudobu v Americe,“ spílala Nikki Haleyová. Své zdroje by podle ní OSN měla napřít proti zemím, které porušují lidská práva, například Demokratická republika Kongo nebo Burundi. Za zmínku stojí, že Spojené státy pod vedením Trumpa opustily minulý týden radu pro lidská práva OSN.

Anketa

Těšíte se na vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM?

hlasovalo: 11383 lidí

Zpráva OSN vyšla v květnu. Hlavní výzkumník Philip Alston ve zprávě uvádí, že USA mají ze všech rozvinutých zemí největší chudobu mladých, dětskou úmrtnost, počet vězněných, nerovnost příjmů a vede také v obezitě. Až 40 z 300 milionů lidí v USA prý žije v chudobě. Vadí mu Trumpovy nové zákony, které snižují daně nejbohatším a zhoršují chudobu a nerovnost.

„Zákony schválené v posledním roce cíleně odstraňují ochranu těch nejchudších, trestají nezaměstnané a dělají i ze základní zdravotnické péče privilegium,“ tvrdí Alston. Na to Haleyová reagovala, že Trump posílil ekonomiku a lidé si tak mohou snáz najít práci. „Nejlepší způsob, jak někoho dostat z chudoby, je dát mu práci,“ uvedla. Statistické metody, které se ve zprávě používají, jsou dle ní zavádějící a zpráva je politicky motivovaná. „Ekonomika v Americe je na vzestupu, ale je otázka, kdo z toho těží,“ říká na toto téma expert.

Jako první se zprávě věnoval neúspěšný demokratický kandidát na prezidenta, Bernie Sanders. To on si vyžádal komentář od Haleyové. Pro něj je naopak naprosto adekvátní, že se OSN zabývá chudobou v USA. Chtěl vědět, jak se vyslankyně v OSN staví k faktu, že 30 milionů Američanů není pojištěno u žádné zdravotní pojišťovny a téměř polovina všech občanů má problém zajistit si základní životní potřeby.

„Když se budeme bavit o americkém snu, dítě, které se dnes narodí chudé, nemá statisticky žádnou šanci z chudoby vybřednout,“ říká senátor Sanders. A ačkoliv souhlasí, že chudoba v Kongu nebo Burundi je horší než v USA, OSN je prý v plném právu se jí zabývat. Sanders v demokratických volbách kandidátů na post prezidenta řešil právě tato témata. Nakonec ale nominaci, která připadla Hillary Clintonové, nezískal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …