V USA začne předávání moci mezi Trumpem a Bidenem

24.11.2020 19:10

Šéf Bílého domu Donald Trump poprvé nepřímo připustil prohru s Joem Bidenem v prezidentských volbách. Na sociální sítí Twitter oznámil, že nebude bránit úředníkům, aby formálně zahájili takzvané přechodné období, při kterém odcházející administrativa pomáhá předat moc té nově nastupující, informují Novinky.

V USA začne předávání moci mezi Trumpem a Bidenem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump

Trump skončí v Bílém domě v lednu, vláda, která pak převezme moc, musí být připravena a pustit se do úřadování. Nové vládě je nápomocná vládní agentura GSA, poskytuje týmu nového prezidenta finance a pomáhá s logistickými záležitostmi.

Výkonná ředitelka této agentury GSA Emily Murphyová po volbách uvedla, že se zahájením přechodného období počká do vyřešení prezidentových žalob, kterými se Trump snaží zvrátit výsledek.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí
V pondělí však Murphyová odeslala Bidenovi dopis, že se rozhodla, že přechodné období může formálně začít. K předchozímu zdržování se podle svých slov rozhodla nezávisle, nikoli „ze strachu“ či „protekce“.

Murphyová demokratického politika Bidena však v textu v dopise oslovuje „pane Bidene“, a nikoli „pane zvolený prezidente“, jak by podle pravidel správně měla.

Dosluhující prezident Trump Murphyové ve svém tweetu poděkoval za „vytrvalou oddanost a loajalitu zemi“. Právní bitvy však ukončit nehodlá. „Nicméně v nejlepším zájmu naší země doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, a řekly mému týmu, aby udělal totéž,“ napsal prezident.

Někteří Trumpovo vyjádření považují za jisté první uznání porážky. Americké státy nyní začnou postupně stvrzovat výsledky voleb. Inaugurace amerického prezidenta se má konat 20. ledna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…