V Událostech, komentářích se debatovalo o postoji k Palestině. Padla i slova o okupantech

30.11.2012 22:50

Česká republika je jediným evropským státem, který hlasoval proti tomu, aby se Palestina stala nečlenským pozorovatelem v OSN. Podle 1. náměstka ministra zahraničí je totiž potřeba hlavně jednání mezi Palestinou a Izraelem a ne nutně mezinárodní konference.

V Událostech, komentářích se debatovalo o postoji k Palestině. Padla i slova o okupantech
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Ten postoj v sobě obsahuje jisté protiklady,“ řekl v Událostech, komentářích analytik Šádí Shanaáh o postoji České republiky. „Podle nás je jediným řešením diskuse mezi Izraelem a Palestinou,“ vysvětloval. Tvrdil však, že v tomto názoru bychom se měli již „posunout“.

„Je to, jako kdybyste hodili do arény stát, který je silnější a okupující, a lidi, kteří jsou okupovaní,“ přirovnal analytik. „Ten silnější stát nemá žádnou motivaci,“ dodal. „Až pominutou ty oslavy, tak dojde k vystřízlivění,“ uvedl zároveň k domněnkám, že pouze posun na nový statut v OSN pomůže vzniku nového státu.

Jak by to tedy podle něj mělo ideálně probíhat? Mezinárodní komunita by měla uspořádat velkou konferenci, kam budou přizváni všichni zástupci z regionu. Následně se zde domluví nejspornější body jako např. hranice. Pokud by se vše nechalo jen na těchto dvou stranách, došlo by k dalšímu ostřelování, tvrdí Shanaáh.

S tím však nesouhlasí 1. náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. „Nemůžou to nahradit,“ řekl o mezinárodních konferencích. „Přímá jednání jsou nezbytnou podmínkou.

Odmítavý postoj České republiky ale podle něj neznamená nějaké „nadržování“ Izraeli. „Vidíme, že Izrael dělá jednostranné kroky. A taky je za jednostranné umíme označit,“ uvedl.  Zároveň však dodal, že část Palestiny, konkrétně Hamás, odmítá přistoupit vůbec na existenci státu Izrael. A pak je vyjednávání těžké.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …