V Zemanově projevu chyběl odkaz na zahraniční politiku, tvrdí politolog

08.03.2013 16:14

Nový prezident Miloš Zeman se v inauguračním projevu nedotkl řady oblastí, které by se pro událost tohoto typu hodilo zmínit, soudí politolog Petr Just. Na dotaz ČTK řekl, že v proslovu zcela chyběl třeba odkaz na zahraniční politiku, která je doménou hlavy státu. Naopak naprosto zbytečně se podle něj Zeman znovu "opřel" do médií, která často kritizuje. Podle Justa byl nový prezident na začátku projevu nezvykle nervózní.

V Zemanově projevu chyběl odkaz na zahraniční politiku, tvrdí politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman při svém inauguračním projevu

"Zcela chyběla zahraničně politická část, které je velmi podstatná pro prezidentskou funkci," řekl Just. Přitom se podle něj nedá říct, že by Zeman v této otázce neměl z čeho čerpat. Za "dost nešťastné" považuje politolog to, že nový prezident zahájil projev odkazem na opoziční smlouvu. "Pokud jako prezident zmiňuje, že chce spojovat společnost, pak není vhodné zahájit projev odkazem na dobu, kdy političtí aktéři zrovna nepůsobili na její uklidnění," uvedl Just.

Část o neutrálním prezidentském úřadu byla z celého projevu nejlepší

Ocenil naopak Zemanovu zmínku o tom, že by se měl prezidentský úřad pod jeho vedením stát neutrálním polem pro dialog stran a organizací. "To považuji za nejlepší část projevu. Nejvíc se v ní přiblížil roli prezidenta," doplnil.

Zeman prý zpočátku projevu působil poněkud nervózním dojmem, dokonce se mu podle Justa třásl hlas. "Výjimečnost okamžiku dokázala i řečníkovi jeho formátu rozechvět hlas," řekl politolog. Do "jemu vlastní ráže" se ale podle něj prezident vrátil ve chvíli, kdy začal s kritikou médií.

Ostrovy negativní a pozitivní deviace

Zeman ve svém inauguračním projevu označil ekonomické mafie, neonacisty a část médií za "ostrovy negativní deviace". Podporovat naopak chce "ostrovy pozitivní deviace", k nimž zařadil osobnosti, které zemi přinášejí prospěch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…