V budoucnost eura věří polovina Čechů. Stejný počet mu ale nevěří

22.11.2011 14:04

Stejný počet Čechů nevěří v budoucnost eura, stejně jako evropské měně věří. Podobné je to u zavedení eura v České republice. Z průzkumu vyplývá, že dvě pětiny lidí si myslí, že euro vydrží a v budoucnu jím Češi budou platit, dvě pětiny v to ale nevěří.

V budoucnost eura věří polovina Čechů. Stejný počet mu ale nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Z listopadového průzkumu agentury STEM vyplývá, že názor na budoucnost eura dělí společnost. Celkem 48 procent Čechů si myslí, že Evropské unii se podaří udržet euro. Naopak 52 procent, tedy velice podobný výsledek, zase věří, že společná evropská měna padne.

Na poloviny je rozdělený i názor na to, zda se bude v budoucnu platit eurem v Česku. 51 procent si myslí, že ano, 49 procent je proti.

Související: Euro zkrachuje, notují si ekonomové

Při kombinaci otázek vychází najevo, že Češi mají na euro velice nejednoznačný názor. 39 procent respondentů si myslí, že euro zůstane a Česká republika ho přijme za svou měnu. Stejný podíl ale má zato, že euro skončí a Česko nebude mít v budoucnu ani nic jemu podobné.

Celý průzkum STEM ZDE

Při rozdělení na politické spektrum se ukázalo, že pravicoví voliči spíše euru důvěřují, především voliči TOP 09. Naopak nejméně euru důvěřují voliči KSČM, pouze třetina respondentů. Ti, kteří během průzkumu nebyli rozhodnuti pro žádnou politickou stranu nebo by volili jinou než čtyři nejsilnější, důvěřují euru jen z poloviny.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…