V budoucnu by měl v čele protikorupční rady vždy stát předseda vlády

19.08.2018 10:44

Předseda vlády by měl být do budoucna vždy v čele Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Počítá s tím návrh změny statutu rady, kterým se bude příští týden zabývat kabinet. Radě nyní předsedá premiér Andrej Babiš (ANO). Podle materiálu by se měla rada rozšířit o dva členy, koordinací úkolů v oblasti boje s korupcí na vládní úrovni pak bude pověřen ministr spravedlnosti a šéf legislativní rady vlády Jan Kněžínek (za ANO).

V budoucnu by měl v čele protikorupční rady vždy stát předseda vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Statut rady dosud počítal s tím, že ho povede osoba pověřená koordinací boje s korupcí na vládní úrovni, napsala ČTK. Pokud nikdo takový nebyl, radu měl řídit premiér. Naposledy byl vedením rady pověřen ministr spravedlnosti z vlády premiéra Bohuslava Sobotky a Babišovy první vlády Robert Pelikán (ANO). Na jeho nástupkyni Taťánu Malou (ANO) ani Kněžínka se pověření nevztahovalo, takže se předsedou rady stal Babiš.

Navrhované nové znění do statutu zakotví, že předsedou rady je premiér i v případě, že koordinací boje s korupcí pověří někoho jiného. Podle materiálu by se měl tímto úkolem zabývat Kněžínek, který zároveň bude místopředsedou rady. Nově se místopředsedou stane i ministr zdravotnictví. Jeho resort o funkci požádal v připomínkovém řízení s tím, že to povede k posílení principu transparentnosti ve zdravotnictví, se kterým počítá programové prohlášení vlády.

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla jako poradní orgán kabinetu. Rada koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v ČR, připravuje koncepční materiály a posuzuje návrhy právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Některé opoziční strany v minulých týdnech kritizovaly, že v čele rady je Babiš, který je stíhaný kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. Babiš tento týden řekl, že předsedou je a bude. „Protože mě nikdo nemůže zkorumpovat," uvedl. Zopakoval, že je stíhán na objednávku. „A co má to trestní stíhání společného s korupcí? Tam byla nějaká korupce?" řekl na dotaz ohledně výhrad opozice.

Po změnách statutu by měla mít rada 19 členů. Kromě některých ministrů v ní zasedají ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu, šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory a sedm zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce, profesních komor zřizovaných státem a odborné veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…