V čele České lékárnické komory je znovu Chudoba

06.11.2011 10:52

Lékárníci si na víkendovém sjezdu v Benešově zvolili nové šéfy. Prezidentem České lékárnické komory (ČLeK) se stal Lubomír Chudoba, který ve volbě o dva hlasy těsně porazil dosavadního šéfa komory Stanislava Havlíčka. Havlíček bude v následujícím čtyřletém volebním období vykonávat funkci viceprezidenta. Chudoba byl šéfem stavovské organizace už v letech 2002 až 2007. Informuje ČTK.

V čele České lékárnické komory je znovu Chudoba

Chudoba se opět stal prezidentem po čtyřleté přestávce, jelikož pravidla komory neumožňují, aby měla stejného prezidenta tři volební období za sebou. Po svém zvolení řekl, že se chce především snažit o zvýšení odbornosti veřejných lékáren a přitom zachovat jejich ekonomický provoz. "Zejména v posledních dvou letech totiž pozorujeme, že se ekonomika veřejných lékáren dramatickým způsobem zhoršila," řekl Chudoba ČTK a ČRo.

Více peněz pro lékárenskou péči, plánuje staronový šéf Chudoba

V příštím půlroce také očekává intenzivní jednání s ministerstvem zdravotnictví o reformních zákonech. Pro lékárníky chce v reformách zajistit co největší množství peněz. "Je to z toho důvodu, že je dlouhodobě lékárenská péče podfinancovaná a pokud skutečně chceme občanům zajistit dostupnost a bezpečné léky, tak je zapotřebí se tomu velmi vážně věnovat," prohlásil.

Sobotní jednání lékárnické komory trvalo přes 16 hodin. Protáhlo se zejména kvůli volbě dvacetičlenného předsednictva, které delegátům zabralo přes pět hodin. Delegáti totiž v prvním kole zvolili jen 16 členů a ve druhém kole další dva. V dalších dvou kolech nebyl nikdo zvolen, a tak delegáti nakonec odhlasovali, že bude mít předsednictvo v následujícím volebním období jen 18 členů.

Kromě nejvyšších představitelů komory si lékárníci zvolili také revizní komisi a čestnou radu. Navrhli vyrovnaný rozpočet, který na stránce příjmů i výdajů počítá s částkou přesahující 22,5 milionu korun. Podobné rozpočty měla komora i v předcházejících letech. Sjezd lékárníku pokračuje i dnes, kdy je plánovaná diskuse o problémech oboru a reformě zdravotnictví.

Česká lékárnická komora vznikla v roce 1991. Členy mohou být všichni absolventi oboru farmacie na příslušné fakultě v tuzemsku nebo v zahraničí. Pro farmaceuty pracující v lékárnách (lékárníky) v České republice je členství povinné. V současnosti má komora kolem 8000 členů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…