V jižních Čechách jde do voleb 25 stran, jedničkou ANO je Maxová

31.08.2017 10:37

Krajský úřad Jihočeského kraje zaregistroval všech 25 stran a hnutí, které podaly kandidátní listiny do parlamentních voleb. Kandiduje 476 lidí, jednoho kandidáta zmocněnec jeho strany vyškrtl. ČTK to dnes řekla Alena Karvánková z krajského úřadu. Jedničkou hnutí ANO, která byla nejistá, je poslankyně Radka Maxová.

V jižních Čechách jde do voleb 25 stran, jedničkou ANO je Maxová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Kandidátní listiny podalo 25 stran a hnutí, o sedm víc než v roce 2013. Kromě tradičních stran se o hlasy voličů budou nově ucházet subjekty jako Řád národa – Vlastenecká unie, Sportovci pro společnost, Radostné Česko, Referendum o Evropské unii nebo Blok proti islamizaci – Obrana domova.

„Zaregistrovali jsme všechny strany a hnutí 29. srpna, žádnou jsme neodmítli ani jsme nerozhodovali o škrtnutí kandidáta z kandidátní listiny. Zmocněnci se většinou snaží chyby, které jim vytkneme, opravit co nejdřív. My jsme napřed vytýkali neoficiálně, chyby většinou opravili na místě nebo záhy. Posílali jsme jenom dvě výzvy a ty závady byly odstraněny také velice rychle. Kdyby se teď někdo kandidatury vzdal, už na hlasovacím lístku bude,“ řekla Karvánková.

Jako jednička hnutí ANO, kde média spekulovala, zda bude první poslankyně Radka Maxová, nebo právník Adam Vojtěch, je na kandidátce Maxová. Dvojkou ANO je poslanec Roman Kubíček, trojkou Vojtěch, čtyřkou poslanec Karel Tureček, pětkou starosta Loučovic Jan Kubík, šestkou zastupitel Husince Ondřej Babka, sedmá je Lucie Kozlová, bývalá vicehejtmanka. Z devátého místa kandiduje ředitelka textilní firmy Moira Marcela Vlčková, za ANO kandiduje i potápěč a filmař Jindřich Soukal.

Kandidátku ČSSD, z níž vedení strany vyškrtlo exhejtmana Jiřího Zimolu, načež z ní odstoupili současná hejtmanka Ivana Stráská i starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, vede právník a bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Dvojkou je náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola, třetí je místostarostka Tábora Olga Bastlová, čtvrtá poslankyně Vlasta Bohdalová, pátý je projektový pracovník z Prachatic Jan Dudek. Maximálně může být na každé jihočeské listině 22 kandidátů.

Volby do Sněmovny se konají 20. a 21. října. Před čtyřmi lety získali na jihu Čech největší podporu sociální demokraté (20,73 %), před ANO (16,97 %) a KSČM (16,45 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…