V listopadu celá země na Letné! Když domluvili umělci, představil Minář další plány

23.06.2019 19:31

Závěrečné vystoupení Mikuláše Mináře na demonstraci na Letenské pláni proběhlo v duchu vyhlašování dalšího programu hnutí Milion chvilek za demokracii.

V listopadu celá země na Letné! Když domluvili umělci, představil Minář další plány
Foto: Screen: ČT
Popisek: Demonstrace na Letenské pláni.

Začal tím, že vyprávěl, jak kvůli odstoupení ministra Kněžínka a jeho nahrazení Marií Benešovou obětoval Velikonoce s rodinou, a pak následovaly „dva nejtěžší měsíce v jeho životě“. Přitom se pochlubil, jak díky tomu viděli záběry a obrázky z Prahy lidé po celém světě.

Pak uznal, že plnit neustále Letnou asi nepůjde, takže představil další program demonstrací.

Po prázdninách by akce Milionu chvilek měla nakopnout demonstrace 21. srpna k výročí roku 1968.

Jak Minář avizoval, na podzim se dá očekávat, že problémy premiéra Babiše se ještě prohloubí, a Milion chvilek tomu rozhodně nehodlá jen přihlížet.

Vrcholem, který byl už nyní ohlášen, má být další demonstrace na Letné, která se má konat v předvečer třicátého výročí listopadu 1989, 16. 11.

„V sobotu 16. listopadu celá republika na Letné,“ vyhlásil ambici Minář. A pokračoval: „Tohle je náš plán. Ale pokud nastanou mimořádné události, sejdeme se dřív.“

Pak dodal, že „lidé od našeho spolku očekávají víc, než dokážeme splnit“.

„Nečekejte od nás zázraky. Raději převezměte zodpovědnost. Najděte si věc, kterou pro demokracii uděláte právě vy,“ doporučoval.

I pár lidí s velkou vytrvalostí podle něj může dokázat velké věci. Natož když se takových lidí najde milion.

Pak Minář citoval slova herce Josefa Kemra z Llistopadu 1989: „Jsme běžci na dlouhou trať. Desetkrát delší než maraton.“ Dodal, že navzdory hercovým odhadům tehdy revoluce od nesvobodného režimu proběhla rychle. Ale revoluce od nesvobodného myšlení prý není hotova ještě ani dnes.

Rok 1989 Minářovi připomněl Václava Havla. A tak citoval slova z jeho eseje Moc bez mocných: „Změna režimu nestačí. Je potřeba také změna myšlení.“

Pak se Minář rozpovídal o existenciální revoluci. „Každý jednotlivec se bude vnitřně proměňovat a stávat demokratem, po kterém volal Masaryk, a svobodným občanem, po němž volal Karel Kryl,“ nabádal.

Pak pokračoval dále. Zatímco na začátku demonstrace hovořil o tom, že demonstrantů mělo být 250 tisíc, teď už přidal: „Dnes je nás tu možná tři sta padesát, možná čtyři sta tisíc.“ A je prý otázkou, kolik lidí tam přijde v listopadu.

Minář skončil svým tradičním heslem „naděje zlátne“. Neví prý, jak dlouho to bude trvat, ale jednou prý společně dokážou změnit myšlení v této zemi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…