V síti špionáže komunikace NSA končili většinou obyčejní lidé, píší v USA

06.07.2014 8:22

V síti špionážního programu americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), zaměřeného na sběr komunikačních dat, končily v drtivé většině případů údaje z běžného života obyčejných lidí. Zachyceny ale byly i důležité zpravodajské informace. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na sobotní vydání deníku The Washington Post.

V síti špionáže komunikace NSA končili většinou obyčejní lidé, píší v USA
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Devět z deseti držitelů účtů, kteří byli zachyceni v síti a jejichž seznam předal bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden americkému listu, nepatřilo k zahraničním cílům, na něž byl program zaměřen. A téměř polovina z desítek tisíc analyzovaných souborů „obsahovala jména, e-mailové adresy nebo jiné detaily, které NSA zaregistrovala jako vlastnictví amerických občanů nebo rezidentů, citoval Reuters deník.

Sledování komunikace vedlo k zadržení některých osob podezřelých z terorismu

Podle The Washington Post ovšem NSA zachytila také soubory, které obsahovaly informace nesmírné zpravodajské hodnoty, včetně „čerstvého odhalení tajného jaderného projektu v zámoří, dvojí tváře zdánlivého spojence, vojenského neštěstí, které postihlo nepřátelskou mocnost, a totožnosti agresivních vetřelců v americké počítačové síti".

Sledování komunikace vedlo k zadržení některých osob podezřelých z terorismu, včetně Umara Pateka, který byl podezřelý z podílu na pumovém útoku z roku 2002 na indonéském ostrově Bali. Mnoho dalších zachycených souborů ale označili analytici za bezcenné. Souvisely s intimnostmi, jako jsou milostné vztahy, nevěry, změny politických názorů a konverze k jinému náboženství či finanční potíže.

List uvedl, že přezkoumal asi 160.000 e-mailů a sms a 7900 dokumentů převzatých z více než 11.000 on-lineových účtů shromážděných v letech 2009 až 2012.

Činitelé tajné služby odmítli potvrdit, nebo vyvrátit pravost zachycených údajů, které Snowden poskytl listu, uvedl Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…