V sociální reformě je chyba, bere invalidům přispěvek na auto

14.01.2012 20:43

Ačkoli sociální reforma platí teprve dva týdny, už se k ní připravuje novela. Lingvistická změna v zákoně totiž v praxi připravila část zdravotně postižených o jejich nárok na příspěvek na auto.

V sociální reformě je chyba, bere invalidům přispěvek na auto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Dosud mohli postižení čerpat 100 tisíc korun na auto jednou za pět let. Podle reformy mají nárok na 200 tisíc jednou za deset let, což vypadá na papíře stejně jako původní verze. Jenže v praxi je problém, zejména kvůli tomu, že změna platí i zpětně. Ti, kteří by měli letos dostat svých "druhých" sto tisíc, tak nedostanou nic. A musí ještě pět let počkat.

"Dnes je to nejčastější problém, který nám lidé píšou. Řekl bych, že to jsou dnes už stovky lidí," upozornil podle České televize předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Ministerstvo už o chybě ví a plánuje ji co nejdřív napravit. "Novela by měla začít platit v dubnu tohoto roku, takže by tím nikdo z postižených neměl být zasažen," řekla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Na příspěvek na auto mají nárok všichni invalidé, kteří nemohou využívat veřejnou hromadnou dopravu. Jedná se přibližně o 3 600 zdravotně postižených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…