V syrském útoku už je jasněji: Turecký ministr přinesl nové informace

11.04.2017 21:05

Turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag oznámil, že v syrské provincii Idlíb byl před pár dny skutečně použit bojový plyn sarin.

V syrském útoku  už je jasněji: Turecký ministr přinesl nové informace
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Testy u obětí nedávného syrského útoku prokázaly, že byly vystaveny působení bojového plynu sarin. Informoval o tom turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag. Jeho prohlášení uveřejnila turecká státní agentura Anadolu a převzaly je i další světové agentury, např. Reuters. Vláda země půlměsíce viní z použití bojového plynu režim Bašára Asada. Spojené státy jsou stejného názoru.

Syrský prezident Bašár Asad to ovšem důrazně odmítá a podoru mu v této věci poskytuje Rusko, které odmítá přijetí nějaké razantnější rezoluce proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN. Moskva tvrdí, že dosud není jisté, kdo zbraně hromadného ničení použil, a celou věc je třeba vyšetřit. V zemi zmítané válkou to však nebude nijak snadné.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Důkaz o použití sarinu byl podle tureckého ministra zdravotnictví nalezen v krvi lidí zasažených chemickou látkou. V důsledku útoku zahynulo takřka sto lidí včetně žen a dětí. Právě fotografie trpících a umírajících dětí měly 45. prezidenta USA Donalda Trumpa pohnout k útoku na syrskou leteckou základnu Šajrát, z níž údajně startovaly stíhačky, které bomby s plynem v provincii Idlíb svrhly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…