VIDEO A takto nám ukradli vodu. Dvouhodinová obžaloba zprivatizovaného vodárenství

16.12.2016 20:05

Hostem Debatního klubu byl tentokrát makroekonom Radek Novotný, autor projektu Pravda o vodě. Novotný je člověkem, který se postavil v českém vodárenství nemravné privatizaci zisků a zestátnění nákladů a předávání monopolu vody do rukou cizinců.

VIDEO A takto nám ukradli vodu. Dvouhodinová obžaloba zprivatizovaného vodárenství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

„To, co se tady děje, je moderní forma kolonialismu. Když se do ekonomiky začínají prolínat gansterské praktiky a nefunkční schéma obranných mechanismů demokracie, tak se musím rozhodnout, zda stáhnu všechny půlky, nebo si řeknu, že se mi to nelíbí,“ řekl úvodem Novotný, který se snaží pomoci obcím udržet kontrolu nad vodou a nad tím, kde končí peníze vybrané od lidí za vodu. Dle jeho názoru mají končit v obnově místních vodárenských trubek a ne v zahraničí.

„Jde o nemravný tunel, který organizuje skupina fyzických a právnických osob za účasti politiků, a vede to ke škodě vodáren. A v tu chvíli jsem si říkal, že vydržím. Zavřel jsem se na týden do tmy a rozhodl jsem se neodejít,“ zmínil. Kdyby odešel, považoval by to za srabárnu.

„Voda patří do rukou státu, měst a obcí. V okamžiku, kdy z ní uděláme kšeft, bude z toho velký maglajs,“ myslí si a tvrdě si za tím jde. Podle jeho slov z toho projektu nemá de facto žádný hmotný prospěch. 

Ve svém rozhovoru se Novotný vrátil také do historie, kdy podle něj vše de facto způsobila naivita po listopadu 1989. „Vznikly okresní vodárny se záklopkou, že to musí jen města a obce. Následovalo to, že to nikdo nerespektoval. Koncerny ovládly vodárny a připravovaly se na to, že z nich vytáhnou zlaté vejce,“ zmínil Novotný. Podle jeho názoru pak existovali takzvaní naháněči koncernů. „Koncern pak řekne, o tom nic nevíme,“ zmínil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…