VIDEO Černochová, jak ji neznáte. Na střelnici umí. Ministryni ocenil elitní instruktor

28.12.2021 16:06

Novopočená ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ukázala, že rozhodně není žádné parátko, minimálně se zbraněmi to slušně umí. Její dovednosti velmi ocenil elitní policejní instruktor Pavel Černý, který v minulosti cvičil ozbrojené složky v mnoha zemích světa a nyní si vzal pod svá křídla i členku vlády. Ostatní se prý od ní mají rozhodně co učit.

VIDEO Černochová, jak ji neznáte. Na střelnici umí. Ministryni ocenil elitní instruktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Není bez zajímavosti, že střelba je pro Černochovou dlouhodobým koníčkem. Jako svého instruktora si protentokrát zvolila Pavla Černého, známého obhájce práva na obranu. Ten si schopnosti političky nemohl vynachválit. O své zhodnocení se s veřejností podělil na sociální síti Facebook.

„Tak takhle přesně vypadá učitel, spokojený z výkonů svého žáka (zde ze své dlouholeté žačky a nyní ministryně obrany v jedné osobě),“ napsal nadšeně po střeleckém tréninku ke společné fotografii.

V případě Černochové trénink nazval „broušením diamantu“. „V jejím případě to už ale vlastně ani není tak učení jako spíše jen broušení velmi slušných dovedností, jakési broušení diamantu. Proste Jani, jde ti to,“ vzkázal ještě jednou ministryni i přes sociální síť.

Spolu s tím vyjádřil přesvědčení, že v resortu sotva někdo dokáže ovládat střelnou zbraň tak, jak to umí Černochová: „No, jsem si jist, že v jejím resortu je velká spousta těch, kteří mají střelecké výsledky o mnoho horší než jejich nejvyšší šéfová, že?“ podotkl Černý na závěr.

Na důkaz svých slov pak instruktor Černý přiložil video ministryně přímo v akci.

 

O takových schopnostech se ženám v tomto postavení může nechat jenom zdát. Černochová totiž není první ministryní obrany v rámci Evropské unie. Pro srovnání stojí za to zmínit například někdejší ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou v sousedním Německu, která nyní zastává funkci předsedkyně Evropské komise.

Při jejím ministrování se to v německém resortu obrany hemžilo jednou aférou za druhou. Z dob jejího působení na resortu obrany byla Leyenová rozporuplná pro kauzy a neshody s armádními představiteli a v neposlední řadě pro to, v jak katastrofálním stavu se pod jejím vedením ocitla německá armáda Bundeswehr, která byla silně podfinancovaná.

Za úřadování Leynové na ministerstvu obrany se objevovaly skutečně naprosté kuriozity, zmiňme třeba tu, jak vojáci Bundeswehru na cvičení NATO v Norsku museli kvůli nedostatku zbraní místo kulometů namontovat na obrněná vozidla nabarvené násady na smetáky a s těmi pak bojovat.

Vizitka Leyenové byla pro smích nejen celé Evropě, ale i Americe, zejména pak když se německá armáda v jednu chvíli ocitla v tak žalostném stavu, že neměla ani jednu ponorku, která by mohla vyplout na moře, sotva čtyři provozuschopné bojové helikoptéry. A ve výzbroji disponovala útočnou puškou, jejíž přesnost s použitím rapidně klesala.

Něco podobného současná české ministryně obrany nechce dopustit. S nástupem do úřadu se Černochová hned nechala slyšet, že chce podporovat modernizaci armády. Rovněž opakovala příslib, že Česká republika bude do roku 2025 vydávat dvě procenta HDP na svou obranu. Stát by se tak podle nich mělo i přes složitou ekonomickou situaci.

O tom, že je Černochové tato agenda blízká, svědčí i její výše zmíněná láska ke střílení. Dříve v médiích o svém koníčku prozradila, že poprvé střílela asi před devíti lety v Suchdole s přáteli. Když se pak dostala do sněmovního výboru pro obranu, dostala se do kontaktu s dalšími lidmi, kteří měli civilní zbrojní průkaz, a na střelnici chodila pravidelně s nimi.

Když pak po útoku v pařížském klubu Bataclan Evropská komise vydala nesmyslnou směrnici, kterou podle ní nelogicky omezila držení zbraní, šla na policii a podala si žádost o zbrojní průkaz. Střelbu bere především jako sport, líbí se jí jistá soutěživost.

Černochová pak dlouho bojovala za to, aby se do Listiny základních práv a svobod zakotvilo právo bránit sebe i život jiného člověka zbraní. A podařilo se – v účinnosti už je třetí měsíc.

Politička se také pravidelně účastní akcí připomínajících naše nejvýznamnější válečné milníky. Každoročně se účastní například pamětní akce Anthropoid, kdy zásadním momentem této operace byl boj parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Podle Černochové je důležité takové tradice udržovat stále při životě, protože na podobné hrdinské činy Česko nesmí zapomínat.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…