VIDEO Klaus starší: EU je zlo, potřebuje revoluci. Sirotci? Falešná hra

17.09.2018 13:45

Exprezident Václav Klaus zavítal do veřejnoprávního Českého rozhlasu. Ve studiu usedl za stůl a spustil ostrou dělostřeleckou přípravu k útoku na Brusel a Berlín. Evropskou unii označil za zlo, se kterým je třeba co nejdříve skoncovat. A to nebylo zdaleka to jediné, co zaznělo z úst Václava Klause...

VIDEO Klaus starší: EU je zlo, potřebuje revoluci. Sirotci? Falešná hra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus byl ve vysílání Českého rozhlasu velmi kritický k tomu, co se děje v Německu, konkrétně v Saské Kamenici (Chemnitzu), kde byl před pár týdny ubodán německý občan dvěma žadateli o azyl. „To je tragédie, co se tam v tom Německu děje. A lidé na to reagujou. A to, co si troufá německá politická elita v čele s paní kancléřkou Merkelovou, tedy říkat, že tam protestují nějací radikálové, to já myslím je taková faleš a takové nevysvětlení podstaty reálného problému, že já se s tím nemohu smiřovat. Proto mě to zlobí strašně,“ začal Klaus zostra.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Je podle něj možné, že se demonstrací zúčastňují i pravicoví extremisté, ale většinu demonstrujících podle něj tvoří obyčejní slušní Němci. A Klaus prý jednoznačně stojí na jejich straně. Zvlášť, když na tyto slušné Němce útočí levicoví radikálové z uskupení Antifa. Antifa protestuje i proti akcím Alternativy pro Německo. „A zejména proti akcím, kde jsem já,“ podotkl exprezident.

Merkelová se podle Klause dopustila smrtelné chyby, když otevřela brány Německa migrantům. Klaus sice uznává, že masovou migraci mohlo spustit něco jiného, nejen slova Merkelové, ale ta slova zazněla, migranty to povzbudilo a dnes podle Klause sledujeme Evropu, jaká byla a jaká je. Tuto otázku by vůbec nespojoval s válečnými uprchlíky. Dnes sledujeme masovou migraci, kterou někdo postrkává, někdo organizuje. Klaus o tom nepochybuje. „V Evropě je kvůli naprosto tragicky mylné ideologii multikulturalismu v podstatě vytvářena falešná poptávka po migrantech. A já mám hrůzu, že evropské elity se kvůli tomu snaží Evropu změnit a chtějí Evropu naředit lidmi z jiných kultur,“ pokračoval Klaus.

Ale proč by to tyto elity dělaly? „Protože nenávidí tu Evropu liberální a demokratickou, v tom smyslu, jak se utvářela,“ nabídl odpověď Klaus. Tuto Evropu prý nenávidí část politické elity, část kulturní elity a jednají podle toho.

Češi si podle Klause Německo idealizují, když věří, že se poučilo ze své minulosti a dnes může být vzorem pro další státy. Exprezident má za to, že je to jen mýtus. Realita vypadá jinak. Jistě, že se Německo změnilo, ale podle Klause se po druhé světové válce nezměnilo tolik, jak by se slušelo. Denacifikace, která proběhla, byla podle názoru exprezidenta pomalá, povrchní a nedůsledná.

A jako by to samo o sobě nestačilo, v Německu proběhla takřka neomarxistická revoluce, během které se označilo za vzor pro ostatní země. Němci jsou prý v podstatě pyšní na své viny.

Klaus však v rozhovoru slovně ostřeloval nejen Berlín. Na paškál si vzal i Brusel. „Já myslím, že EU je zlo. Samozřejmě. A čím dříve bude ukončena ta evropská integrace v dnešní podobě a čím dříve dojde k transformaci EU v nějaký demokratický a funkční orgán, tím lépe,“ zdůraznil Klaus. V tuto chvíli podle Klause nemáme lepší alternativu, než je členství v EU nebo v NATO, ale to nic nemění na tom, že EU i NATO můžeme změnit k obrazu, který bychom si přáli. EU potřebuje sametovou revoluci. „Probůh, ať je sametová, tak jak jsme to udělali my. A ne jako v Chemnitzu, ale tu zásadní změnu potřebuje,“ zdůraznil Klaus.

Nakonec došlo i na otázku nepřijímání migrantů do Česka. „Já vnímám, že v té vládě dneska je jeden člověk a to je předseda vlády, který se k této věci vyjadřuje. Myslím, že pan Hamáček to vidí velmi odlišně a kdyby se tam nedej bůh dostal pan Poche, tak už by to takhle nebylo možné říci,“ varoval Klaus. Tato vláda podle jeho názoru nebrání migraci, protože podporuje příliv pracovníků ze zahraničí s odůvodněním, že máme málo pracovních sil. Kdyby vláda nesmyslně nezaměstnávala Čechy, Moravany a Slezany na zbytečných projektech, tak by pracovních sil najednou bylo dost a nemuseli bychom přijímat např. pracovníky z Ukrajiny.

Zmínil také otázku přijetí padesáti syrských válečných sirotků. „To je falešná hra,“ řekl Klaus. „Kdyby tuto otázku předem někdo nevyhrotil, tak by tu 40 lidí klidně mohlo být,“ uvedl exprezident s tím, že jde jen o okrajovou otázku, která odvádí pozornost od mnohem většího problému, od migrační krize. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…