VIDEO Nejdrsnější slova vůči uprchlíkům. Z Polska. Kdo „vítá“, ať si raději dá kávu

01.12.2015 10:02

Českým internetem se šíří videonahrávka s do češtiny přeloženým projevem významného polského politika, předsedy konzervativní strany PiS Jaroslawa Kaczyńského. Ten před polským parlamentem ostře zkritizoval politiku, kterou v souvislosti s uprchlickou krizí provádějí západní státy. Projev byl přednesen ještě před letošními polskými parlamentními volbami, což dokládá to, že ve vládních lavicích můžeme vidět ještě členy bývalé vlády premiérky Ewy Kopaczové. Ta bývala označována jako proevropská.

VIDEO Nejdrsnější slova vůči uprchlíkům. Z Polska. Kdo „vítá“, ať si raději dá kávu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Podle Kaczyńského nejde o to, kolik a jakých cizinců by se mělo přijmout. „Jde o to, že existuje vážné nebezpečí, že začne proces, který bude vypadat víceméně takto: Nejdříve počet cizinců prudce naroste. Potom ještě budou dodržovat naše zvyky, jak deklarují, že budou. A poté, nebo rovnou od začátku, začnou prosazovat své požadavky v různých oblastech veřejného života. A to velmi agresivním způsobem,“ varoval.

Ve Švédsku mají školy strach vyvěšovat vlajku, protože je na ní kříž

Pokud by někdo namítal, že to není pravda, měl by se rozhlédnout po Evropě. „Ať se podívá na Švédsko, 54 šaría zón, které stát nemá pod kontrolou. Obavy před vyvěšováním švédské vlajky na školách proto, že na vlajce je kříž. Že švédské studentky již příliš nemohou chodit v krátkých šatech. Protože to už se také nelíbí,“ vypočítal.

 

M Něco podobného se prý děje i v Itálii: „Zabrané kostely, někdy užívané jako toalety. Co se děje ve Francii. Neustálý boj, stálé prosazování šaríe. Šaría hlídky, které na to dohlížejí, to samé je v Londýně. I v nejsilnějším a v tomto ohledu nejtvrdším Německu se takové věci dějí. To chcete, aby toto přišlo do Polska? Abychom přestali být pány naší země? To chcete? Já říkám jasně – Poláci to nechtějí a PiS také ne,“ prohlásil Kaczyński.

V další části svého projevu se zamyslel nad tím, jak se nyní v Evropě příval uprchlíků řeší. „Musíme uznat, že se nedá jedněm pomoci a druhým ne. Tehdy se musíme otevřít totálně, nejen těm, kdo utíkají z války. Okolo miliardy lidí na světě trpí hladem. Přijměme je. Ať je Evropa, USA a všechny bohaté státy přijmou. Protože takové jsou důsledky této politiky. A když to vezmeme z hlediska vnitrostátního, každá bohatá rodina si může k sobě vzít jednoho chudého v naší zemi. Takové jsou prostě důsledky zásady pomoci všem. Ale samozřejmě realizace této zásady by znamenala úpadek naší civilizace. Té civilizace, která vytvořila svobodu a současnou techniku,“ přidal další varování.

Uprchlíkům můžeme pomoci, ale způsobem bezpečným pro Poláky

Proto je prý nutné hledat jinou zásadu. Kaczyński nabízí zásadu „řád milosrdenství“. „A v rámci této zásady je nejdříve rodina, poté nejbližší, poté národ, pak ostatní. A jestli z této zásady vychází, že nemusíme pomáhat? Ne, promiňte, musíme pomáhat. Jsme rozhodnuti pomoci. Ale bezpečným způsobem. Tedy finančně. Teď tu bylo zmíněno, že chybí 2,8 miliard dolarů na údržbu těch táborů, ze kterých do Evropy přicházejí spousty lidí. Nebude to tak hrozné, i když to bude značná suma. A to bude skutečná solidarita a cesta k vyřešení problému,“ domnívá se význačný polský politik.

Uvedl také, že magnet, který sem ekonomické imigranty táhne, vytvořili Němci. „To měl Orbán pravdu. To je jejich problém, ne náš. My můžeme pomoci uprchlíkům, ale opakuji bezpečným způsobem pro Poláky,“ řekl.

Rozhodl se rovněž polemizovat s nejčastěji užívanými argumenty těch, kteří volají po tom, abychom přijímali uprchlíky ve velkém. Jedním z těchto „moralisticko-historických argumentů“, jak je Kaczyński označil, je kolonialismus. „No jaktěživo se ho Polsko neúčastnilo. Druhý argument je politika západních států a USA na Blízkém východě v posledních letech. To zapříčinilo revoluce a destabilizaci a toho se Polsko neúčastnilo. Je tu ještě jeden častý argument, který použil například Juncker o emigraci Poláků. Ano, jistě mnoho Poláků emigrovalo. V posledních letech, dříve i v úplně dávných dobách. Ale vážený parlamente, jestlipak Poláci tam, kam emigrovali, nařizovali svoje pravidla? Ne, tvrdě pracovali s velkou pokorou a ta pokora často byla nadměrná. A přinejmenším tu byli ti, kteří v 19.století bojovali za naši i vaši svobodu. A ten boj znamená pro nás závazek jako pro zemi svobody.“

Evropské peníze nedostáváme zadarmo

Zmínil také často opakovaný argument, a sice že EU Polsku platí. „Jsou zde evropské prostředky. Za co nám platí? Za to, že odevzdáváme velkým, nejsilnějším evropským státům. Protože ony, ne my, rozhodují v Bruselu opravdu značnou část rozhodování o našich záležitostech. Dostávají obrovskou regulační moc nad Polskem, která má obrovskou hodnotu ekonomickou i politickou. Čili nedostáváme prostředky zadarmo a lze říci, že velmi lacino nás kupují,“ prohlásil Kaczyński.

Proto podle něj Poláci nemají důvod, aby je tížilo svědomí. „Namísto toho máme důvod bránit naši suverenitu. Postavit se neslýchaným prohlášením evropských politiků s panem Schulzem v čele. Máme právo bránit se té hanebné antinárodní akci, kterou dnes provádí smrtelní vrahové Polska. Lidé prostě zešíleli z nenávisti k naší zemi. To je přece součástí té akce. Máme právo se bránit a nečinnost je nejen naší hanbou, skandálem a ostudou, ale také velkou politickou chybou,“ uzavřel svůj projev před polským parlamentem šéf strany PiS Jaroslaw Kaczyński.

Celé video je ZDE

Strana PiS Jaroslawa Kaczyńského nakonec polské volby vyhrála a sestavila novou vládu. A je tomu pouhých čtrnáct dní, co se stala Beata Szydlová z PiS novou polskou premiérkou. A už se nový polský kabinet stal terčem ostré kritiky významného amerického listu Washington Post. Překlad článku přinášejí Britské listy.

Washington Post například tvrdí, že vláda Szydlové jmenovala do čela bezpečnostních služeb člověka, který byl v minulosti odsouzen za zneužívání svých pravomocí. Toho se měl dopustit tím, že stíhal své politické oponenty. Nová polská vláda prý také nahradila pět soudců u Ústavního soudu, aby nemohli toto kontroverzní jmenování zrušit. Ministrem obrany byl navíc údajně jmenován otevřený antisemita.

Celý text je ZDE

Washington Post označuje současnou polskou vládu za ultrapravicovou. Obrat Polska směrem k ultrapravici je prý součástí rostoucí záporné reakce v Evropě proti evropským institucím a jejich ideologii snášenlivosti. Tyto záporné reakce nyní v Evropě rostou od Řecka až po Francii.

Kaczyński je produktem ošklivého populismu

Podle amerického listu je Kaczynski, podobně jako Viktor Orbán v Maďarsku, produktem ošklivého populismu z doby před druhou světovou válkou, zmrazeného a přeživšího po dobu celé komunistické éry. Jde prý o populismus, jehož součástí je xenofobie, antisemitismus, pravicový katolicismus a autokratické tendence.

Kaczyński a jeho stoupenci prý také věří, že leteckou katastrofu, při níž v roce 2010 nad ruským územím zahynulo jeho jednovaječné dvojče, polský prezident Lech Kaczyński, záměrně způsobilo Rusko a zřejmě i Kaczynského soupeř Donald Tusk.

Proto ten požadavek, aby bylo proti nejznámějšímu a nejrespektovanějšímu polskému politiku zahájeno trestní stíhání. Trestní stíhání hrozí nyní v Polsku zřejmě i dalším bývalým ministrům a čelným novinářům.

Výrazným propagátorem konspiračních teorií je nový polský ministr obrany Antoni Macierewicz, který se v roce 2002 vyjádřil k údajné pravosti Protokolů sionských mudrců: „Ze zkušenosti, především z polské zkušenosti, vyplývá, že takové skupiny v židovských kruzích existují, kteří přemýšlejí vychytralým způsobem a jednají záměrně, aby škodily, například, Polsku.“

Koordinátor polských tajných služeb byl odsouzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele

Pokud bude proti Tuskovi a dalším Kaczynského nepřátelům zahájeno trestní stíhání, klíčovou roli v tom bude hrát Mariusz Kaminski, který byl jmenován do nové funkce koordinátora všech polských tajných služeb. Při svém posledním zaměstnání jako šéf protikorupčního úřadu se prý Kaminski opakovaně snažil trestně stíhat své odpůrce z politických důvodů, v důsledku čehož byl sám odsouzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Po svém nynějším jmenování koordinátorem polských tajných služeb ho omilostnil nynější polský prezident, další stoupenec Kaczynského. Ten řekl, že prý došlo v jeho případě k porušení ústavních práv. Kromě toho, v pátý den svého funkčního období prosadila nová polská vláda jmenování pěti nových soudců Ústavního soudu bez slyšení a bez debaty.

Washington Post závěrem radí těm, kdo si myslí, že v Evropě budou navždy vládnout Merkelová nebo Hollande, aby raději sledovali Varšavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…