VIDEO Největší demonstrace proti Babišovi: Na Letnou přišlo přes 250 tisíc lidí

24.06.2019 7:00

REPORTÁŽ Největší demonstrace od roku 1989, tak o nedělní manifestaci spolku Milion chvilek na Letné pláni referovala tuzemská média. Na Letnou podle finálních odhadů přišlo protestovat proti Andreji Babišovi více než 250 tisíc demonstrantů.

VIDEO Největší demonstrace proti Babišovi: Na Letnou přišlo přes 250 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii

Demonstrace byla zvládnuta profesionálně. To se musí přiznat spolku Milion chvilek k dobru. Průchod davem byl pro novináře umožněn prostřednictvím speciálně utvořených koridorů: pro novináře a zdravotníky.

Letenská pláň se zaplnila, tramvaje kolabovaliy a ulicí dolů na Vltavskou se hnaly tam a zpět davy protibabišovských demonstrantů: četně zastoupena byla i mládež. O největší demonstraci od roku 1989 psala hojně média i v zahraniční.

Demonstrantům na Babišovi vadí hned několik věcí: předlistopadová spolupráce s StB, kterou potvrdily soudy na Slovensku, jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo (údajného dotačního podvodu v celkovém součtu 50 milionů korun) a způsob, jakým postupuje jeho exekutiva, která provedla a stále provádí personální změny na z hlediska jeho vlastní kauzy „citlivých“ postech ve státní správě.

Politickou píseň na babišovské téma zazpíval písničkář Tomáš Klus, který je znám tím, že se s oligarchou rozkmotřil jako jeden z prvních umělců, přičemž dlouhodobě odmítá vystupovat na koncertech sponzorovaných Babišovou skupinou Agrofert (Richard Krajčo z kapely Kryštof následoval jeho příkladu až nedávno a sklidil za to z protibabišovské aliance posměch).

Inspirativní byly cedule visící z činžovních domů lemujících Letenskou pláň. „Naše země nevzkvétá, zákon ať platí pro všechny, žádná tolerance lží a podvodů. I banery, se kterými demonstranti přišli na akci: „Nikdy nemám dost,“ hlásala jedna z nich doplněná o obrázek Babiše pojídajícího klobásu od firmy Kostelecké uzeniny, která se stala jednou z akvizic Agrofertu. „Bureši končíme,“ hlásala další.

V podobném duchu se nesly i další. Vzácností nebyla ani hesla vztahující se kriticky k prezidentu Miloši Zemanovi, který vládne s Andrejem Babišem v „tandemu“ (proti demonstrujícím jej například podpořil). „Zeman Putin Slut,“ (Zeman je Putinova děvka, v překladu) dalo se zahlédnout například na tričku jednoho z demonstrantů.

Plamenně o oligarchii, Rusku, Číně, prezidentovi Zemanovi hovořil například Bohumil Kartouz z neziskovky Eduin. Přidali se ale i další, například představitelé Asociace soukromého zemědělství, kteří pohrozili, že na příští demonstraci proti Babišovi přijedou na traktorech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…